Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Klas och Klara

KonstnärBrattström, Johan
År2011
PlatsSöderort
Teknik/MaterialTrä
KonstprojektledareDan Wirén
Koordinaterlat: 59.2971048 long: 18.0992908

– Åh, det är ju precis så här ett konstverk för barn ska vara! Det gick inte att missta sig på SISAB:s förtjusning då konstnären Johan Brattströms Klas och Klara slutbesiktigades på förskolan Ekens gård.

Förskolebarnen var också glada. Med stor iver sminkades Klas och Klaras mular med vinbär från buskarna intill, varefter hästarna med samma iver skrubbades rena. Ryktning?
– Nä, de vill bada nu, förstår du väl!

Två veckor senare hade ett litet barn kommit i kläm och skulpturen är i skrivande stund under omarbetning. Beklagligtvis händer ibland olyckor, också med konst som älskas av både barn och vuxna och, som här, mycket noggrant följt EU:s leksäkerhetsföreskrifter.

Skulpturen är inspirerad av den klassiska käpphästen, en leksakshäst med anor från medeltiden då den – precis som här – skulpterades i trä. Konstnärens hantverksskicklighet är avläsbar in i minsta detalj. Från yxans första uttagning av formen till knivens säkra utmejsling av öga, öra, mule och man. Johan Brattström (f. 1955) har avsiktligen lämnat träet obehandlat. Eken ska få åldras som det naturmaterial den är, med tiden, väder, vind och barnens lekar.

Den som följer Stockholm konsts arbete vet att SISAB i vanliga fall är beställare när gestaltningsprojekt i skolorna görs. Så var det inte här. Skolans ursprungliga verk avlägsnades av olyckliga skäl. Stadsdelsförvaltningen, som driver förskoleverksamheten, valde då att satsa egna medel på konst.

– För oss är det oerhört viktigt att alla barn, även förskolebarn, får tillgång till konst och därmed tillgång till ytterligare ett språk, utöver ordens, förklarar Monica Ulvede, initiativtagare och enhetschef förskola och kultur.

Hon tror på Klas och Klara, också i sin nya tappning.
– Ett konstverk som barnen kan leva med – och som kan leva med barnen.

Brattström, Johan, 2011, Söderort, Trä, Dan Wirén