Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Klippan, Rågsved

KonstnärHedman, Hanna
År2018
PlatsRågsved
Teknik/MaterialPlåt
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.253481 long: 18.0264628

Med risk att försvinna är den talande titeln på Hanna Hedmans konstnärliga gestaltning för förskolan Klippan i Rågsved. Smyckekonstnären Hanna Hedman har skapat ett fantasifullt mönster som fångar blicken, väcker tankar och triggar fantasin. Det är för tredje gången som motivet används på ett staket inom ramen för ”Framtidens förskolor”. 

Staketet av laserskuren och lackerad plåt är ett konstverk i form av en detaljrik dekor. Motivet utgörs av djur och växter som hotar att försvinna från Sverige. Därmed skapas en poetisk berättelse om naturens rätt till överlevnad. Verket är samtidigt en kärnfull kommenterar i miljöfrågor och debatten kring den minskande biologiska mångfalden. Sommarens värme har skänkt många av oss lika mycket njutning som klimatångest. Miljökonflikterna är en av världens mest brinnande problem. Konstverket påminner om att de växter och djur som idag lever och andas inom kort kanske bara är en fantasi. Staketet med det organiska mönstret blir ingen gräns utan snarare en projektionsyta där lek och kunskap får mötas på jämbördiga villkor.

Hanna Hedman, född 1980, är utbildad vid Konstfack i Stockholm och på Nya Zeeland. Hon inspireras av mönster direkt från naturen och av islamiskt hantverk. Hedmans fantasifulla smyckekonst kännetecknas av en omsorgsfull komposition. Organiska motiv i silver och koppar förvandlas till skulpturala objekt som ruvar på oanade berättelser. Formgivningen förvandlas här till konst som bäst exponeras på människokroppen. Hedman har haft en rad separatutställningar i Sverige och utomlands och har också deltagit i samlingsutställningar i Kina, USA och Tyskland.

Hedman, Hanna, 2018, Rågsved, Plåt, Päivi Ernkvist