Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Konsthändelse #1, Nybroplan

KonstnärKatarina Löfström
År2020
PlatsNorrmalm
Koordinaterlat: 59.3326358 long: 18.0768102

Nybroplan är ett gränsland mellan storstadens pulserande liv och den idylliska, natursköna Djurgården. Med utgångspunkt i platsens karaktär experimenterade Katarina Löfström med sin idé om en utomhusbio. Hennes nya skulpturala installation Open Source (Panavision), den tredje i samma serie, anspelade i sin form på den klassiska bioduken.

En skärm av tusentals glittrande paljetter reflekterade omgivningen. Ljus och vind, som skapade rörelse, blev mäk­ tiga koreografer som ständigt förändrade spegelbilden. Verket påminde om ett abstrakt filmstycke – en drömlik projektion utan början eller slut. Skärmen kunde samtidigt uppfattas som en impressionistisk målning i evig tillblivelse.

Löfströms poetiska och lekfulla verk är en visuell länk mellan det tidiga 1900­talets experimentfilm, konst som rörlig bild och den betydligt senare videokonsten. Minimalistiskt avskalad i sin form var gestaltningen både innehållsrik och meditativ. Konstverket och platsen samspelade med varandra och skapade ständigt nya bilder.

Katarina Löfström, född 1970, är utbildad vid Konst­ fack i Stockholm. Hennes konst handlar ofta om att tänja på perceptionens gränser. Löfström arbetar gärna med audio­ visuellt formspråk och är intresserad av optiska fenomen, ofta i relation till ljud. 2019 tilldelades hon Filmformpriset för sina betydande insatser inom videokonsten. Hon är representerad på Moderna Museet i Stockholm, Neuer Berliner Kunstverein, i Wanås skulpturpark, på biblioteket i Alexandria med flera. 

Katarina Löfström, 2020, Norrmalm