Konsthändelse #4, Östermalm

KonstnärJungnelius,Åsa
År2021
PlatsÖstermalm
Teknik/MaterialBrons, Trä
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.3329583 long: 18.0761114

Stockholm konst fortsatte sin satsning med tillfällig konst på Nybroplan. Under sommaren 2021 visades Åsa Jungnelius nya verk Mammas paviljong / The Mother’s Pavilion (2021).

Verket går i dialog med Nybroplans historia som mötesplats för ”folkliga förlustelser”. Det utgjordes av en paviljongliknande byggnad med skulpturen Venus i centrum. Med sin gestaltning ville Jungnelius öppna upp för Den andra, där den patriarkala monumentala traditionen i det offentliga rummet får en kompletterande röst.

”Jag tycker om att göra konst där människor redan finns. Då uppstår ett möte mellan konsten och platsen. Som bäst uppstår ett momentum där det inte finns något vi och de, inga motsatspar, utan allt hänger samman i ett cirkulärt system, där allt levande ingår”, sade konstnären.

Skulpturen är sexkantig, i centrum av cirkeln står Venus, kärlekens gudinna. Likt ett kammarspel, som förenar element från olika genrer, för Jungnelius samman material av skiftande värdeoch betydelsebärande karaktär. Antika spår möter materiell expressionism i detta drama med oviss utgång. Betraktaren bjuds in att ta plats inne i paviljongen, vandra förbi eller igenom, stanna upp för eftertanke. Det blev ett socialt utbyte och interaktion mellan verk och människa. Här pågick ett skådespel, om än inte på samma sätt som hos grannen Dramaten.

Åsa Jungnelius, född 1975, är utbildad vid Konstfack. Hon har ställt ut i Sverige och internationellt, initierat och drivit residensprogrammet ResidenceInNature, liksom konstnärsgrupperna WeWorkInAFragileMaterial och LASTSTUDIO. 2007–2013 var hon en av Kosta Bodas konstnärer och har även skapat en rad offentliga gestaltningar. Jungnelius är för närvarande lektor på Konstfack.

Jungnelius,Åsa, 2021, Östermalm, Brons, Trä, Frida Cornell