Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Kvarteret Algoritmen, Hagastaden

KonstnärPersson Ida
År2021
PlatsHagastaden
Teknik/MaterialKakel
KonstprojektledareSusann Brännström
Koordinaterlat: 59.3484862 long: 18.0386644

Kvarteret Algoritmen i Hagastaden har fått ny konst. Ida Persson och Sam Siwe har skapat var sin konstnärliga gestaltning i det nya bostadsområdet. Deras konstverk knyter an till arkitekturen och platsernas särskilda funktion, samtidigt som de skänker betraktaren en visuell upplevelse.

Kvarteret sträcker sig mellan Norra Stationsparken och Norra Stationsgatan i förlängningen av Dalagatan i Hagastaden. Fastigheten består av två huskroppar sammankopplade genom en underbyggd gård och en gång under gården, så kallad Cykelgränd.

På väggarna i huvudentréerna har Ida Persson skapat verk i handgjorda och handmålade kakelplattor. Varje gestaltning har fått sin dominerande färg: turkos, röd, blågrå och gul. Därifrån kommer även titlarna: Turquoise Watcher, Red Watcher, Blue Watcher och Yellow Watcher. De röda fogarna väcker associationen till kroppen och lyfter fram de andra färgerna.

Formerna korresponderar med arkitekturen och inredningsdetaljerna som bland annat bänkarnas färgsättning. Målade skuggor lutar i förhållande till de runda lampornas placering i entréerna och skapar en välkomnande rörelse inåt huset. Cooling Wall i nischen på fasaden på Dalagatan 73 samspelar med verken i entréerna.

Det abstrakta bildspråket sätter fantasi i rörelse. De runda formerna i konstverken påminner om artificiella ögon. Behagliga färgtoner skapar en fridfull atmosfär.

Ida Persson, född 1985, är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå. 2015 var hon en av årets tre konstnärer som erhöll Fredrik Roos Stipendium. Hon har ställt ut i Sverige och utomlands, bland annat på Sven Harrys konstmuseum, Galeria Miejska i Gdansk i Polen och medverkat i utställningen Med framtiden bakom oss på Moderna Museet 2018.

Persson Ida, 2021, Hagastaden, Kakel, Susann Brännström