Levande Stockholm, Up the Hill

KonstnärElgán,Malin
År2019
PlatsStrömkajen, Tensta
Teknik/MaterialDans
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.3943527 long: 17.9031577

Levande Stockholm är ett politiskt initierat projekt som framgångsrikt drivits av Trafikkontoret under de senaste åren. Syftet med sommargågator och sommartorg är att göra stadens offentliga rum mer levande, skapa trivsamma utemiljöer och ett attraktivt stadsliv. Up the Hill är Stockholm konsts fjärde bidrag under sommaren 2019.

Koreografen Malin Elgán, baserad i Stockholm och internationellt verksam, intresserar sig för konsten bortom specifika genrer. För Levande Stockholm har hon tillsammans med tre dansare skapat en konsthändelse som kretsar kring hur dans äger rum och hur den förhåller sig till det gemensamma. Up the Hill rör sig utanför teaterns mörker och utställningsrummets väggar. Genom allt från sträckta armar till böjda knän, sådant som vi har sett förut, uppstår resonans samtidigt som nya vändningar tas i relation till den befintliga omgivningen. Up the Hill skapar och omskapar upplevelsen av det offentliga rum vi rör oss i tillsammans och det vi tycker oss se eller inte se. På två platser, helt olika varandra, möter förbipasserande och stadens besökare något oväntat och engagerande som får dem att se och uppleva omgivningen med andra(s) ögon.

Genom att bjuda in Malin Elgán vill Stockholm konst belysa den offentliga konstens olika uttryck och metoder. En koreograferad händelse möter vi på ett annat sätt än en stillastående installation. Kroppar i rörelse skapar en särskild upplevelse av nuet och en förhöjd erfarenhet av oss själva i förhållande till det runt omkring oss.

Koreografen Malin Elgán utforskar dans och konst i en större, gränsöverskridande praktik. Hon låter inte dansen begränsas till vissa rörelser och platser utan tar den ur sina gängse sammanhang för att möjliggöra nya betydelser. Hennes verk har visats bl.a. på Moderna Museet, Nationalmuseum och Bonniers Konsthall i Stockholm samt på Göteborgs konsthall, Nasjonalmuseet och Kunstnernes Hus i Oslo, Poppositions i Bryssel, Ausland i Berlin liksom på Museum of Contemporary Art i Zagreb.

Tid: 7 september och 8 september, kl. 15.00, ca 30 minuter
Plats: Tenstagången framför entrén till köpcentret

Tid: 14 september och 15 september, kl.15.00, ca 30 minuter
Plats: Strömkajen nedanför Nationalmuseum

Elgán,Malin, 2019, Strömkajen, Tensta, Dans, Frida Cornell