Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Medborgarhuset/ Medborgarplatsen

Konstnär​Matousch​,Kristina
År2018
PlatsSödermalm
Teknik/MaterialPlåt
KonstprojektledareMonika Nyström
Koordinaterlat: 59.3146211 long: 18.0714722

Kristina Matouschs konst är kaxig och precis. Den gestaltar utan att berätta och den döljer lika mycket som den visar upp. I samband med en omfattande renovering av Medborgarhuset har Matousch skapat en temporär konstnärlig gestaltning på planket som omsluter byggplatsen.

Medborgarhuset i Södermalms hjärta är viktigt för många stockholmare. Byggnaden uppfördes 1936–1939 efter ritningar av Karl Martin Westerberg. I det mångfunktionella huset ryms hörsalar, bibliotek, gymnastiksal och simhall med mera. 2016 påbörjades en totalrenovering av huset.

Under renoveringsarbetet har huset omgetts med ett plank som har fått ett dubbelsyfte. Det skyddar byggplatsen och ger utrymme för ett temporärt konstverk. Det konstnärliga uppdraget gick till Kristina Matousch, som även kommer att skapa en ny entré till Medborgarhuset.

Kristina Matouschs formspråk bygger ofta på ytterligheter som det statiska och det dynamiska, det mjuka och det hårda, det synliga och det osynliga. Utifrån denna knivskarpa logik har Matousch skapat ett verk som tydligt markerar gränsen mellan utanför och innanför. Hon har försett planket med ett gigantiskt skärp och ett metallspänne som bär med sig ett löfte inför framtiden. Idémässigt är konstverket ett syskon till det Blixtlås som konstnären skapade för Stortorget i Gävle.

Att bruksföremål kan förvandlas till konst har redan surrealisterna och Marcel Duchamp lärt oss det mesta om. Kristina Matouschs konst bygger på den minimalistiska sakligheten och den strama skönhet som finns i enkla föremål, industriella material och återhållsamma färgskalor.

Kristina Matousch, född 1974 i Kalmar, utbildades vid Nordiska konstskolan i Karleby i Finland och på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Sedan debuten år 2000 har hon haft en rad uppmärksammade utställningar och skapat flera offentliga verk.

​Matousch​,Kristina, 2018, Södermalm, Plåt, Monika Nyström