Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Medborgarhuset, Södermalm

KonstnärLina Selander
År2020
PlatsSödermalm
KonstprojektledareMonika Nyström
Koordinaterlat: 59.314591 long: 18.0725787

Lina Selanders komplexa konst kretsar ofta kring historiska händelser och geografiska platser, både verkliga och fiktiva. I sin gestaltning för Medborgarhuset har hon utgått från en detalj i den berömda renässansmålningen Ambassadörerna (1533) av Hans Holbein. Mitt i målningens nedre del finns en gåtfull form som betraktarens blick först kan tyda ur ett visst perspektiv, som gör resten av bilden svår att uppfatta. Den dödskalle som då uppenbarar sig är ett tecken på dödens ofrånkomliga plats i livet. 

Det är en vanitassymbol och v äcker existentiella tankar. Utanför barnbiblioteket har Lina Selander frilagt det anamorfa kraniet från Holbeins målning och skapat en linje ­ teckning av LED -ljus på väggen i trappan. Motivet uppen ­ barar sig på olika sätt från olika perspektiv. Trots det grafiskt förenklade men sofistikerade formspråket finns här ett teatralt inslag och en anknytning till William Shakespeares Hamlet och Yorrick. Gestaltningens karaktäristiska form förmedlar något som både är allvarligt och komiskt, farligt och lekfullt.

På plan 4 har Lina Selander tagit sig an den gamla biljettkiosken från 1940-talet. Biljettkiosken har fått en ny funktion och har förvandlats till en minibiograf. Genom ett fönster kan man titta på filmen Modellen med den röda fågeln, filmad med en analog 8 – och 16 -mm kamera. Verket består av bilder från Medborgarhuset under renoveringen, exteriörer från Medborgarplatsen med omgivningar, barn på scenen i Kultur ­ skolan i Bredäng, en filmremsa som bränns sönder, förstenade djur – och människogestalter i Pompeji, dödskallar i Neapel, en gränd i Hebron och en resa till Damaskus. Filmen visar barn i olika tider och miljöer och gestaltar barndom genom drömscener och parallella världar. Textfragmenten kommer från Astrid Lindgrens novell Sunnanäng (1959).

Lina Selander, 2020, Södermalm, Monika Nyström