Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Medborgarhuset, Södermalm

KonstnärRuno Lagomarsino
År2020
PlatsSödermalm
KonstprojektledareMonika Nyström
Koordinaterlat: 59.314591 long: 18.0725787

Runo Lagomarsino skildrar ofta glappet mellan olika kultursfärer, belyser historiska skenbilder och arbetar med frågor kring språk och översättning. Hans konstnärliga gestaltning för Medborgarhusets simhall består av tre delar. Verket anspelar på vattnets dubbla natur: som gräns och som passage.

I sin konstnärliga strategi utgick Lagomarsino från arkitekturen och strävade efter att konsten skulle vara en integrerad del av den. På simhallens övre plan, på kortväggen ovanför bassängen, skapade han ett verk direkt på väggen. Den monumentala målningen föreställer en båt i dimma. Motivet är hämtat från boken La conquista de los mares (1936) som handlar om de stora upptäcktsresorna. Det nautiska temat fortsätter i form av en dekal som rytmiskt upprepas på simhallens kaklade väggar. De mörkgröna dekalerna tycks guppa på det ljusgröna kaklet och påminner om vattnets rörelse. Bilden föreställer Stockholms första stadssigill. En historisk bild blir därmed en del av nuet. 

Lagomarsino anspelar här på idén om en inbjudande stad som öppnar sig mot vattnet. På några utvalda ställen på balkongräcket placerade Lagomarsino avgjutningar som om någon hade hållit i räcket och lämnat avtryck av sina händer eller lutat sina armbågar där. Dessa spår förmedlar en osynlig närvaro av dem och det som passerat men som ändå finns kvar. Runo Lagomarsino, född 1977, är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö, Akademin Valand i Göteborg och Whitney Independent Study Program i New York. Hans verk har bland annat visats på Guggenheim i New York, Reina Sofía i Madrid och São Paulo -biennalen. Lagomarsino representerade Sverige i Venedigbiennalens huvudutställning 2015. Han tilldelades Moderna Museets Vänners Skulpturpris 2019.

Runo Lagomarsino, 2020, Södermalm, Monika Nyström