Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Medborgarhusets entré, Södermalm

Konstnär​Matousch​,Kristina, Soidre Anders
År2021
PlatsSödermalm
Teknik/MaterialBrons
KonstprojektledareMonika Nyström
Koordinaterlat: 59.314591 long: 18.0725787

Ingången till det nyrenoverade Medborgarhuset är nu markerad med en ny konstnärlig gestaltning av Kristina Matousch i samarbete med Anders Soidre. Den öppna skulpturen Knopen förstärker den viktiga platsens mångsidiga karaktär och skapar förbindelsen mellan det yttre och det inre rummet.

Medborgarhuset i Södermalms hjärta är viktigt för många stockholmare. Byggnaden uppfördes 1936–1939 efter ritningar av Karl Martin Westerberg. Under 2016–2020 genomfördes en totalrekonstruktion av Medborgarhuset som blivit ännu mer tillgängligt och har berikats med en rad platsspecifika konstverk inomhus och nu även utanför själva huvudentrén.

Som allaktivitetshus är Medborgarhuset en mötesplats för människor med olika bakgrund och intressen. Den nya huvudingången ligger mellan de höga stentrapporna mot Medborgarplatsen. Det är en central passage mellan interiören och det öppna torget.

För att markera denna knutpunkt har Kristina Matousch i samarbete med Anders Soidre skapat en skulptur, gjuten i kiselbrons. Gestaltningen, i form av en gigantisk råbandsknop (även kallad sjömansknop), är en symbol för förbindelsen mellan huset och torget och mellan de människor som antingen sammanstrålar eller passerar varandra i denna populära offentliga miljö.

Konstverkets formspråk bygger på en knivskarp logik och klingar med en poetisk underton. Den kaxiga och samtidigt precisa formen pendlar mellan ytterligheter som det mjuka och det hårda, det statiska och det dynamiska, det synliga och det osynliga.

Skulpturen förenar utan att låsa fast. Knopen är inte åtdragen utan snarare i ett läge mittemellan. Den kan lösas upp och den kan dras åt. Rörligheten mellan tamparna talar om möjligheter, möten och variation.

Kristina Matousch, född 1974, utbildades vid Nordiska konstskolan i Karleby i Finland och på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon har ställt ut på The International Studio & Curatorial Program i New York, Trondheim kunstmuseum, Cecilia Hillström Gallery i Stockholm, med flera. Matousch är representerad bland annat på Moderna Museet, Malmö Konstmuseum och Maria Bonnier Dahlins stiftelse.

Anders Soidre, född 1970, är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Han är representerad på Malmö Konstmuseum och Helsingborgs stads samlingar. Soidre har skapat offentliga gestaltningar och ställt ut bland annat på Malmö Konsthall, Galleri Thomas Wallner och Skissernas Museum i Lund.

​Matousch​,Kristina, Soidre Anders, 2021, Södermalm, Brons, Monika Nyström