Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Muralmålning, Mosebacketorg

KonstnärGemenos,Os
År2017
PlatsSödermalm
Teknik/MaterialSprayfärg
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.3180119 long: 18.0758644

Stockholm fick ännu en muralmålning när de brasilianska graffitikonstnärerna Os Gemeos (f. 1974) under några junidagar med 1 000 burkar färg utformade fasaden på den privatägda fastigheten Fiskargatan 8.

Bakom artistnamnet finns tvillingbröderna Otávio och Gustavo Pandolfo från São Paulo som blivit världsberömda för sina detaljerade och karakteristiska målningar i storformat.

Redan som barn utvecklade Otávio och Gustavo Pandolfo ett eget sätt att leka och berätta genom ett konstnärligt språk. De uppmuntrades hela tiden av sin familj och deras karriärer som graffitimålare tog fart 1987. Duon har influerats av hiphop-kulturen som gjorde sitt intåg i Brasilien på 1980-talet och bidragit till att forma och utveckla Brasiliens urbana uttryck.

I dag är OSGEMEOS mest kända för sina gula gestalter som ofta befinner sig mitt i en rörelse eller handling, med färgglada detaljer i form av kläder, mönster och symboler. Signifikativt är deras förmåga att blanda fantasi och verklighet till en helgjuten bild.

Deras verk finns i flera storstäder i olika världsdelar men det här var första gången de arbetade i Sverige. 

Stockholm konst samarbetade denna gång med Graffitiförmedlingen, som sedan lång tid har följt Os Gemeos. Muralmålningen är tänkt att finnas kvar i fem år.

Gemenos,Os, 2017, Södermalm, Sprayfärg, Frida Cornell