Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Muralmålning, Ragvaldsgatan

KonstnärPor Dios, Amara
År2017
PlatsSödermalm
Teknik/MaterialSprayfärg
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.3176618 long: 18.0684227

En gavelvägg på Ragvaldsgatan 18A på Södermalm blev det tredje muralprojektet under året för Stockholm konst. Amara Por Dios (f. 1988) gav ytan färg och mönster med association till växtlighet.

Denna gång var det en privat värd, en bostadsrättsförening, som Stockholm konst och Södermalms stadsdelsförvaltning samarbetar med. Väggen, som ligger nära Södra Latin, vetter mot Kvarngatsparken och ligger lite undanskymd. 

Stadsdelsförvaltningen har rustat upp parken, träd har tagits bort för att ge mer luft och ljus och öka tryggheten. Belysningen har flyttats så att den lyser upp parken bättre. Gungor och parksoffor har bytts ut, och nya växter kommer att planteras.

Motivvalet var inte alldeles enkelt, eftersom ytan att måla på utgjordes av nederdelen på två fasader och ett träplank däremellan. Amara Por Dios valde bort figurer och ansikten för att framhäva helheten och har gjort ett organiskt mönster där växtrankor slingrar och blommor knoppas.

– Jag vill att ungdomarna ska inspireras av målningen. Motivet symboliserar att växa och grönska som person, säger konstnären som själv har gått på Södra Latin och som 2015 deltog i gatukonstprojektet OMSTart på Slussen, där Kolingsborg bemålades av en rad graffitikonstnärer före rivningen.

Por Dios, Amara, 2017, Södermalm, Sprayfärg, Frida Cornell