Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Nej tacka vet jag skogspromenader

KonstnärGranlund, Jenny
År2016
PlatsVästerort
Teknik/MaterialPlåt
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.3786309 long: 17.8160222

För Riddersvikshallen i Hässelby har konstnären Jenny Granlund koncentrerat sig på områdets historia av handelsträdgårdar och växthus. På idrottshallens fasad möter glashusets många rutor och strama linjer växternas mjuka former.

När Stockholm skulle få fyra nya idrottshallar fick Jenny Granlund (f. 1972) och Carl Johan De Geer uppdraget att svara för den konstnärliga gestaltningen av två hallar vardera.

Hallarna är nära nog identiska – med en högdel för idrottsutövandet och en lågdel för omklädning och funktionsrum – men ska ges sin egen tydliga identitet. Bilder och mönster ska integreras i fasadplåten som är mörk- och ljusgrå.

I höstas invigdes Sätrahallen med Jenny Granlunds himmelsblå Ett moln i träningsbyxor. För Riddersvikshallen har hon tagit fasta på att platsens historia är kopplad till handelsträdgårdar. Bilden är inifrån ett växthus, en vy ut mot ytterligare ett.

Ett växthus är alltid mer intressant inifrån, påpekar konstnären i sin skissbeskrivning. Här syns arkitekturen och man kan uppleva ljusrummet, något som är omöjligt utifrån. Hon kontrasterar de strama linjerna i växthusens konstruktion och många rutor med växter på var sida om porten. Från äldre växthus har hon hämtat detaljer som en väggmedaljong och en takdekoration på utsidan.

Granlund, Jenny, 2016, Västerort, Plåt, Päivi Ernkvist