Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Nerver (del 1 av 2)

KonstnärSvensson, Anna
År2009
PlatsÖstermalm
Teknik/MaterialPlast, Tryck
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.3000335 long: 17.9353987

Ett organiskt, nästan självlysande mönster i klara färger klättrar och slingrar fram på glasfasaden till Bredängs respektive Sture tunnelbanebibliotek. Verket Nerver sammanlänkar två platser för läsning längs tunnelbanans röda linje.

Den särskilda placeringen av bibliotek i tunnelbanans miljö har inneburit flera utmaningar för Anna Svensson – en stram budget, en omgivande kommersiell miljö med många olika reklambudskap, människor på språng till och från tunnelbanan, och så själva uppdraget från Stockholm konst att arbeta grafiskt och med upprepning eller repetition som metod.

Mönstret som Nerver är uppbyggt avkänns igen från Anna Svenssons tidigare målningar. Här i de båda biblioteken använder hon sig bl a av mörkgrön ockra, orange, mörkrött och violett. På så sätt bryter verket mot tunnelbanans mörkare och färgmässigt kallare miljö. 

Anna Svensson arbetar ofta med ett måleri i stort format så att verket förhåller sig på ett fysiskt sätt till betraktaren. Hon är också intresserad av graffitins och mangans grafiska förenkling och tydlighet men använder själv små penslar och en teknik som är mycket tidskrävande. Målningarna innehåller många lager och detaljer, där detaljerna är lika viktiga som helheten.

Anna Svensson är född 1973 och bosatt i Stockholm. Hon är utbildad på bl a Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (2002–1997 och 2003–2002). Hon har haft ett tiotal separatutställningar och deltagit i en rad grupputställningar, både i Sverige och i utlandet. Anna Svenssons verk finns bl a representerade på Statens konstråd, Stockholms läns landsting, Uppsala konstmuseum och Sveriges allmänna konstförening.

Här kan du läsa om del 2

Svensson, Anna, 2009, Östermalm, Plast, Tryck, Päivi Ernkvist