Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Next stop Brunkebergstorg

KonstnärBerg, Hans, ​Djurberg​, Nathalie, Holmqvist, Karl
År2017
PlatsNorrmalm
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.3312064 long: 18.0660541

I slutet av januari invigdes en ny plattform för konstinstallationer vid Brunkebergstorg. En av Stockholms innerstads mest centrala platser – och länge en av de mest undanskymda – fick nytt liv när betongväggen på Kulturhusets baksida blev en yta för rörliga ljusinstallationer. I en första etapp om sex veckor projicerades en film av uppmärksammade konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg (båda f. 1978).

Initiativet, Next Stop Brunkebergstorg, genomförs i samarbete mellan Stockholm konst och Filmregion Stockholm-Mälardalen genom projektet Smart Kreativ Stad. Syftet är att skapa en semipermanent plats för rörlig bild och ljud i staden, en plats där skiftande konstprojekt kan visas under en längre period.

Next Stop Brunkebergstorg består av tre delar där den första var ett pilotprojekt som avgjorde om det skulle bli fler.

Nathalie Djurberg och Hans Berg är bland Sveriges internationellt mest uppmärksammade konstnärer. Den Berlinbaserade konstnärsduons filmer med animerade lerfigurer och technoinfluerad musik visar oss fantastiska och surrealistiska världar som väcker känslor och tankar och som har kapacitet att beröra över gränser.

För etapp 2 från mitten av november och året ut valdes Karl Holmqvist (f. 1964), även han verksam i Berlin. Han arbetar i sin konst med text och ljud i språkliga experiment och gör också ofta läsningar och performanceföreställningar. Så här beskrev han själv det aktuella verket:

Titeln #FLU$$CH är flertydig, som att spola rent eller tvätta bort, som hjärntvätt, men det kan också betyda att ha mycket pengar, att vara ’på spendersidan’. #FLU$$CH är en trettio minuter lång spoken word-dikt som repeterar fraser tagna exempelvis från samtida politiska slogans, popkultur och konstnärskollegors verkstitlar.

Etapp 3 planeras till februari–mars 2018.

Berg, Hans, ​Djurberg​, Nathalie, Holmqvist, Karl, 2017, Norrmalm, Frida Cornell