Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Optimistiska flygfiskar

År2017
PlatsVällingby
Teknik/MaterialPlåt
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.3604237 long: 17.8652266

Över den elva meter höga gavelväggen på Grimstahallen i Vällingby hoppar fiskarna så det skvätter på måne, stjärnor och planeter. Konstnären Carl Johan De Geer (f. 1938) vill med Optimistiska flygfiskar på den svartvita plåtfasaden förmedla just optimism till de idrottande.

För den konstnärliga gestaltningen av fyra nya idrottshallar i Stockholm gavs Carl Johan De Geer och Jenny Granlund uppdraget att svara för två var. Hallarna är nära nog identiska, med en högdel för idrottsutövandet och en lågdel för omklädning och funktionsrum, men ska ges sin egen tydliga identitet. Bilder och mönster ska integreras i fasadplåten som är mörkgrå och ljusgrå.

Carl Johan De Geer har för Grimstahallens fasad skapat ett starkt stiliserat mönster med fiskmotiv i svart, vitt och grått. Hans ambition har varit att det ska ha ”ett äkta mönsters bästa egenskap: att börja om och om igen utan att en upplever någon skarv”.

Gestaltningen är i svartvitt för att undvika likhet med köpcentra, förklarar konstnären. Plåtens karaktär bejakas genom att dess färg ingår i motivet. Syftet är att sprida optimism och glädje genom den sprittande rörelse, det stänk, som fiskarna förmedlar.

2017, Vällingby, Plåt, Päivi Ernkvist