Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Östberga kulturhus, Östberga

KonstnärRygaard,Linnea
År2020
PlatsÖstberga
Teknik/MaterialAkryl
Koordinaterlat: 59.2890028 long: 18.0334308

Sedan 2018 har Östberga ett eget kulturhus i centrum. Huset rymmer bland annat fritidsgård, bibliotek, café och öppna förskolan. Kulturhuset har blivit en viktig mötesplats för människor i alla åldrar och med olika bakgrund.

På initiativ av kulturhusets personal och med Stockholm konst som uppdragsgivare har Linnea Rygaard skapat en vägg­ målning. Idéerna till verket samlades under en workshop med mellanstadiebarnen från fritidsgården i Östberga. Barn fick pro­ menera runt och fundera över arkitektoniska objekt, former och färgskalor i närheten. Därefter skapade de sina egna teckningar.

Linnea Rygaards verk täcker hela väggen. Målningens motiv är förankrat i den lokala arkitekturen, huskroppar, tak, fasader och trappgångar. Rygaard förvandlar dem till ett komplext mönster. I hennes karaktäristiska bildspråk blandas konkre­ tismens precision med optiska effekter som skapar dynamik. Konstnären har utgått från centralperspektiv och geometriska konstruktioner, där illusionen är ett bärande system. Färgerna är välkomponerade och förstärker känslan av rumsdjup.

Rygaard skapar gärna i stora format. Hennes fantasi­ rika måleri påminner ofta, och även i detta fall, om rebusar, pusselbitar eller labyrinter. I precisa former döljer sig abstrakta mönster och hisnande perspektiv.

Linnea Rygaard, född 1990, är utbildad vid bland annat Skowhegan School of Painting and Sculpture i Maine, USA och vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon har haft uppmärksammande separatutställningar på Cecilia Hillström Gallery, Konstakademien i Stockholm och Hilde Gallery i Los Angeles. Rygaard är representerad på Uppsala konstmuseum och har tidigare skapat konstnärliga gestaltningar på offentliga platser. 

Rygaard,Linnea, 2020, Östberga, Akryl