Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Östermalmshallen, Östermalm

KonstnärWretman,Fredrik
År2021
PlatsÖstermalm
Teknik/MaterialBrons
KonstprojektledareDan Wirén
Koordinaterlat: 59.3359544 long: 18.0776888

Saluhallens huvudentré finns i hörnet Nybrogatan–Humlegårdsgatan. Tornhuven på fasaden mot Östermalmstorg kröns av Mercurius hjälm. Mercurius, som enligt mytologin var romersk gud och hade sin motsvarighet i grekernas Hermes, var skyddspatron för handel och köpmän. Traditionellt avbildades han ofta med bevingad hjälm och bevingade sandaler som påminde om hans kvickhet och förmåga att nå ut till många.

Dessa klassiska referenser är utgångspunkten för Fredrik Wretmans monumentala bronsskulptur Up, up and away. Verket, som är tre meter högt, föreställer ett ben i språnget. Genom sin placering i huvudentrén korresponderar det med symbolerna på hörntornet. Med mäktig konkretion i det figurativa formspråket fångar Wretman träffsäkert den rörelse och energi som präglar samlingsplatser som saluhallar och torg.

Fredrik Wretman, född 1953, är utbildad vid Gerlesborgsskolan 1972–1975 och Kungl. Konsthögskolan 1980–1985. Sedan 1980-talet har hans konst pendlat mellan monumentala och små format, mellan storskaliga installationer och intima skulpturer. Teknik och material har skiftat, medan en tyst skönhet och ett poetiskt anslag alltid har varit centrala i Wretmans skapande. Hans verk frammanar ofta frågor kring speglingar, relationer mellan original och kopia och tvingar till självreflektion. Wretman har en mängd uppmärksammade utställningar och offentliga gestaltningar på sin meritlista. Han har även varit tf. professor på Kungl. Konsthögskolan och på Konstfack i Stockholm.

Wretman,Fredrik, 2021, Östermalm, Brons, Dan Wirén