Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Längs en ny natur

KonstnärGöransson, Mia E
År2020
PlatsRinkeby
Teknik/MaterialKeramik, Metall
KonstprojektledareMarianne Jonsson
Koordinaterlat: 59.3867464 long: 17.9349705

I samband med omvandling till stadsgata med nya bostäder och entréer har Rinkeby allé fått nya trädplanteringar, gångbanor och cykelbana. Ett nytt konstverk av Mia E Göransson tillför konstnärliga värden till det förändrade gaturummet. På stöd ­ muren som löper längs Rinkeby allé har hon skapat den konstnärliga gestaltningen Längs en ny natur. Verket består av abstraherade landskapsvyer och rumslig ­ heter som gestaltas på keramiska klinkerplattor, monterade på den befintliga stödmuren i betong och den tillhörande transformatorbyggnaden. Muren är 48,9 meter lång och skiftar i höjd från 0,7 till 3,7 meter vid den högsta punkten. Klinkerplattorna med glaserade färgskiftningar har två format: 10 × 10 cm på mur ­ delen och 15 × 15 cm på transformatorbyggnaden.

Små reliefer, gjutna i metall, har monterats i klinkerplattorna. Motiven är avgjutningar av material och objekt funna i närheten: löv, pinnar, en tillplattad lattemugg, en träbit, ett plastlock med flera. En del av dessa guldglimrande objekt är placerade i nåbar höjd och möjliga att känna på. Som framtidens fynd korresponderar relieferna med Nisse Zetterbergs guldmosaiker Fornfynd (1975) med motiv från vikingatiden, som pryder den roströda bergväggen i tunnelbanestationen Rinkeby.

Mia E Göranssons konst växer fram i ett särpräglat gränsland mellan det organiska och surrealistiska, mellan den befintliga platsen med dess särskilda förutsättningar och den obegränsade fantasin. Hennes konstnärliga gestaltning i Rinkeby allé är ett skiftande panorama som alla förbipasserande både blir en del av och får upptäcka en bit i taget. Mia E Göransson, född 1961, är utbildad vid Konstfack i Stockholm. Hon har varit professor 2011–2017 i keramikkonst vid Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Hon är representerad i bland annat Nationalmuseums och Röhsska museets samlingar

Göransson, Mia E, 2020, Rinkeby, Keramik, Metall, Marianne Jonsson