Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Bältdjur

KonstnärGundersen,Jon
År2020
PlatsSödermalm
Teknik/MaterialBrons
Koordinaterlat: 59.3109114 long: 18.0679385

Ett charmigt Bältdjur har flyttat in i Rosenlundsparken. Den norske konstnären Jon Gundersens skulptur i patinerad brons är en påminnelse om naturens outtömliga formförråd och om bruksföremål som potentiellt konstnärligt material. Ursprunget till skulpturen är ett litet objekt från 1995 – ett hoprullat läderbälte, som blev gjutet i brons i skala 1:1. Detta bronsoriginal har i sin tur scannats in till en 3D -modell, som i förstorad version också gjutits i brons, med måtten 64 × 64 × 250 cm.

I sin stiliserade form anspelar verket på de nattaktiva bältor som lever i olika biotoper. Skulpturen är samtidigt ett exempel på Jon Gundersens konstnärliga praktik, där en givmild humor utgör grundtonen. Gundersen arbetar huvudsakligen med tredimensionella objekt i olika material.

Likt 1900-talets surrealister och dadaister fortsätter han att ifrågasätta konstens gränser. Han plockar vardagliga ting ur deras ursprungliga sammanhang. Föremålen samlas under resor, på loppmarknader, vindar och i källarförråd. Varje ting får behålla sin genuina aura. Skavanker och slitage finns där som årsringar och berättar om tidens gång. Gundersen ser dock de upphittade, anspråkslösa föremålen på ett nytt sätt, som om han ville bevara dem från glömskan.

Han sätter tingens primära funktion ur spel. De välbekanta formerna får en ny och estetiskt överraskande betydelse i lekfulla skulpturer, assemblages och readymades. Gundersens konst påminner oss om fantasins obegränsade möjligheter att i de alldagliga tingen upptäcka en visuell potential. Jon Gundersen, född 1942, är utbildad vid Statens kunst- og håndverksskole i Oslo.

Han är representerad på Nasjonalmuseet i Oslo, Norsk kulturråd, Kunstindustrimuseet i Köpenhamn med flera och har skapat en rad offentliga gestaltningar.

Gundersen,Jon, 2020, Södermalm, Brons