Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Sakta vi gå genom stan

Konstnäraf Petersens,Lennart, Clase,Gösta, Ericsson,Vimar, Granefelt,Lena, Gullers,K W, Johnson,Tore, Karlsson,Yngve, Kjellström, John, Kjellström,John, Liljeroth,Erik
År2012
Teknik/MaterialFotografi

Som visionär måste man ibland vara både envis och tålmodig. Det vet Anders Nordstrand, VD på Micasa. År 2010 fick han Stockholm konsts utmärkelse Årets enprocentare för sitt arbete med att skapa konstmöten av hög kvalitet för Micasas hyresgäster: seniorerna i stadens äldreboen­den.

Redan då närde han idén om en fotoutställning om Stockholm. I år, 2012, blev den verklighet.
Sakta vi gå genom stan, lyder titeln på skärmutställ­ningen som under nio månader visas i entréerna till tio av Micasas fastigheter. Dess 31 fotografier skildrar Stockholms och dess invånares, men också fotokonstens, förändring från en manligt dominerad värld i svartvitt till en alltmer jämställd tillvaro i färg.

Bilderna är valda för att väcka minnen. Den tidigaste togs 1936, ett år då 6 216 nya Stockholmare föddes till världen. Den senaste togs 2012 då några av dem fått leva ett 76 år långt liv.

Under tiden har Stockholm växt från 550 000 till drygt 2 miljoner invånare och omvandlats från lokal till global stad. Vid fotograferingen av Konserthustrappan 2012 behövdes ingen ansträngning för att få med ett asiatiskt par, en pappa och en son från Östeuropa och etniska svenskar i samma bild. På 1940-­talet är det endast de sistnämnda som syns.

De äldre fotografierna har valts ur Stockholms stadsmuseums och Nordiska museets samlingar, där manliga fotografer dominerar. Att låta en nutida fotograf och kvinna gå i dialog med detta material var därför självklart.

Förenar över genus­ och generationsgränserna gör samtliga tretton fotografers goda blick för detaljer. Den gör att vi som betraktar bilderna också själva ser, till exempel att vardagslivets matsäck förändrats. Att dagens cyklister bär hjälm. Att telefonkioskerna försvunnit. Och att staden står sig som en ofta älskad plats för möten med kända och okända.

af Petersens,Lennart, Clase,Gösta, Ericsson,Vimar, Granefelt,Lena, Gullers,K W, Johnson,Tore, Karlsson,Yngve, Kjellström, John, Kjellström,John, Liljeroth,Erik, 2012, Fotografi