Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Felled Tree 2

KonstnärFrie, Peter
År2018
PlatsGröndal
Teknik/MaterialBrons
Koordinaterlat: 59.3167225 long: 17.9988648

Bronsskulpturen Felled Tree 2 av Peter Frie finns nu att beskåda i Seglarparken vid Bryggvägen i Gröndal. Byggherrarna, som byggt bostadshusen runt parken, har bidragit ekonomiskt till skulpturen. Verket vilar på natursten som förstärker dess karaktär. Motivet har konstnären plockat fram ur sitt eget måleri och skänkt en ny kropp. Skulpturen kan också ses som ett minne av det träd som tagits bort när platsen omskapats med nybebyggelse.

Sedan 1980-talet har Peter Frie gjort sig känd för sina vidsträckta, ljusdränkta landskapsvyer. Hans drömska scenerier har inte varit naturens utan själens spegel. Medvetet förhåller Frie sig till den naturromantiska konsttraditionen och 1890-talets skymningsmåleri. Han återkommer till samma motiv och gestaltar dem i nya variationer. Betraktat genom tiden finns det något säreget i Peter Fries skapande. Ingenting förändras och allt är nytt på ett märkligt sätt. Som på uppdrag från evigheten återskapar Peter Frie en värld utan ett före eller ett efter. Bara hav, land och träd. Och molnen ovanför. Så fortsätter det år efter år i verk efter verk. Det finns något närmast provocerande i denna orubbliga konsekvens som samtidigt vittnar om naturens outtömliga variationsrikedom.

Peter Frie, född 1947 i Lysekil, är verksam och bosatt i Båstad och Berlin. Han har ställt ut på en mängd olika platser både i Sverige och utomlands och erhöll konstpriset Ars Fennica 1998.

Frie, Peter, 2018, Gröndal, Brons