Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Sjöviksskolan, Årsta

KonstnärNobel,Jonas, Rune,Bella
PlatsÅrsta
Teknik/MaterialAluminium, Mässing
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.3025481 long: 18.0297933

Träningsläger för föreställningsförmågan är en inbjudan till lek med tankar och andra verkligheter. Konstnärerna Bella Rune och Jonas Nobel har skapat ett komplext konstverk för den nya Sjöviksskolan.

Gestaltningen är utförd som platsgjutna terrazzogolv och tillhörande skulpturala objekt i skolans två huvudentréer, matsal, bibliotek samt i en korridor. Terrazzo, krossad marmor eller annat stenmaterial ingjutet i cement, har gamla anor som konstnärligt material och användes redan av de antika romarna i vackra, slitstarka vägg­ och golvbeläggningar som samtidigt var konstverk.

I korridorens golv har Rune och Nobel skapat en illusion av solljus som faller in genom fönster från olika tidsepoker och geografiska platser. Vid varje dörröppning i korridoren har de arrangerat intarsia i golvet som gestaltar ett arkitektoniskt motiv: fasad­ eller planritning, sektion och axonometri. Tillsammans med barnen i skolan har konstnärerna utforskat olika objekt som sedan använts som grund för skulpturerna i biblioteket.

Gestaltningen som helhet anspelar på den dynamik som uppstår när samma form framställs som en tvådimensionell yta respektive ett tredimensionellt objekt.

Bella Rune, född 1971, är utbildad vid Chelsea College of Art. Hon är professor i textil konst på Institutionen för konst­ hantverk på Konstfack. Rune arbetar ofta med storskalig, abstrakt skulptur i vardagliga material som mohairgarn, lycra och mobilappar. Hon är representerad på Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum och Malmö Konstmuseum med flera.

Jonas Nobel, född 1970, är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå och vid Uppsala universitet. Han är en av grundarna av konstnärskollektivet Uglycute. Nobels konstnärskap bott­ nar ofta i historiska källor. Han är representerad på National­ museum, Moderna Museet, Magasin III med flera. 

Nobel,Jonas, Rune,Bella, Årsta, Aluminium, Mässing, Frida Cornell