Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Snubbelstenar

KonstnärDemnig,Gunter
År2019
PlatsKungsholmen, Norrmalm, Östermalm
Teknik/MaterialMässing
Koordinaterlat: 59.3275241 long: 18.0429144

Konstprojektet Stolpersteine – snubbelstenar – inleddes i början av 1990-talet av den tyske konstnären Gunter Demnig för att hedra de judar, romer, homosexuella, politiska motståndare till nazismen, m.fl. som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933–1945.

Snubbelstenarna är minnesplaketter i mässing med formen av en gatsten som berättar om en person som en gång bodde eller arbetade på platsen och som föll offer för Förintelsen. Syftet är att förbipasserande ska stanna till och reflektera.

De första minnesstenarna installerades i Köln i Tyskland 1995. Konstprojektet växte snabbt och i dag finns närmare 70 000 snubbelstenar nedlagda i gator på en mängd platser runt om i Europa.

Det finns snubbelstenar på tre adresser i Stockholm (Kungsholmstorg 6, Gumshornsgatan 6 och Apelbergsgatan 36). Här bodde de som hade flytt till Sverige men som utvisades och sedan dödades i Förintelsen. Snubbelstenarna har en inskription som anger vem som bodde på adressen, när personen utvisades från Sverige och var personen sedan dödades eller försvann.

Text: Utdrag ur foldern från Forum för levande historia

Demnig,Gunter, 2019, Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm, Mässing