Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Sommarjobbande ungdomar , Skärholmen

År2020
PlatsSkärholmen
KonstprojektledareAlvarez Raul Leon
Koordinaterlat: 59.2751899 long: 17.9046596

För fjärde året i rad samlades sommarjobbande ungdomar kring ett gemensamt konstprojekt under ledning av konstnären och konstpedagogen Raúl León Álvarez. Vid tidigare tillfällen skapade ungdomarna en utställning i Kungsträdgården och Andra Hemmet, utförde målningar på glasväggarna i Skär­ holmens simhall och presenterade en omfattande grupputställ­ ning på Skärholmens galleri.

Den här gången kretsade arbetet kring de nya lokalerna för Föreningen FOLK, som på olika sätt stärker det lokala kultur­ livet. Grundidén för sommarprojektet med jobbande ungdomar var att skapa konst för FOLK­huset. Verken skulle avspegla för­ eningens målsättningar och samtidigt illustrera Skärholmens arkitektur, folk, stämningar och mångfald.

Arbetet inleddes med att konstpedagogen och projektledaren Raúl León Álvarez presenterade ett antal olika konststilar. Utgångspunkten blev kända konstnärer som Salvador Dalí, Hilma af Klint och Pablo Picasso. Gruppen diskuterade hur specifika formspråk skulle kunna användas i nya konstverk.

I nästa steg fick ungdomarna arbeta med att ta bilder på några karaktäristiska platser runt om i Skärholmen. Det handlade också om att fånga det pågående livet – människor i deras var­ dag och deras rörelse på gator och torg.

Till slut fick ungdomarna välja de stilar som de önskade att skapa i och kunde påbörja sina verk. Målningarna hängdes upp i FOLKs lokaler. 

2020, Skärholmen, Alvarez Raul Leon