Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Spångahallen, Spånga

KonstnärAhlsell,Chandra, Holmquist,Anna
År2020
PlatsSpånga
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.378649 long: 17.8938503

Spångahallen ligger intill Spånga Gymnasium. I samband med renoveringen har simhallen fått ett monumentalt väggcollage (4 × 10 m) med den talande titeln Speglingar av ett centrum.

Motivet är inspirerat av själva platsen – Spånga, dess bebyg ­ gelse och topografi. Med sin fascination för materialens karaktär har designstudion Folkform, som drivs av konstnärerna Chandra Ahlsell och Anna Holmquist, arbetat med klinker, keramik och glas. En av grunderna i deras estetiska program är viljan att skapa kreativa möten mellan unikt hantverk och industriella material med en dold konstnärlig potential. Standardprodukter har där ­ för kombinerats med gammalt, unikt originalglas från Orrefors. Färgpaletten i collaget är subtil. Den distinkta ornamentiken är i lika hög grad visuell som taktil. Släpljuset från de stora fönstren från simhallens ena långsida skapar ett fascinerande ljusspel.

De reflekterande ytorna bildar ett dynamiskt mönster. Glasdetaljerna framhävs i samband med ljusskiftningarna. Besökarna speglas i ytorna och deras diffusa konturer befolkar den gestaltade miljön på ett levande sätt. Konstverket får dessutom ett extra liv som vattenspegling i bassängen. 

Väggcollaget har kompletterats med en mindre karta över området som graverats in på en emaljplåt. Här får besökarna en nyckel till kompositionen och kan hitta motsvarande verkliga platser i Spånga. Chandra Ahlsell, född 1973, och Anna Holmquist, född 1978, är båda utbildade vid Konstfack i Stockholm. Sedan 2005 har de skapat tillsammans under namnet Folkform.

De är representerade på Nationalmuseum i Stockholm, Nasjonalmuseet i Oslo med flera. Folkform har mottagit ett antal designpriser, bland annat Bruno Mathsson -priset 2019.

Ahlsell,Chandra, Holmquist,Anna, 2020, Spånga, Päivi Ernkvist