Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Chloe in Barcelona

KonstnärJaume, Plensa
År2018
PlatsÖstermalm
Teknik/MaterialBrons
Koordinaterlat: 59.3354998 long: 18.0727921

Stureplan fick ett nytt ansikte när Jaume Plensas skulptur Chloe in Barcelona placerades utanför Nordstjernans huvudkontor. Barcelonafödde Plensa är en av vår tids mest betydande skulptörer och har skapat offentliga installationer över hela världen. Den 212 cm höga bronsskulpturen från 2014 är en gåva från Nordstjernan till Stockholms stad.

Björn Erling Evensens vattenkonstverk Drottningen och hennes skepp (1969) som tidigare stod på platsen, flyttades under våren till Jarlaplan. Det var Nordstjernan som beställde även denna skulptur.

Skulpturen gestaltar ett vackert, kontemplativt ansikte med slutna ögon. Chloe var i antika Grekland det andra namnet på fruktbarhetsgudinnan Demeter som brukade firas med en vårfest. Som kvinnonamn förekommer Chloe ofta i antiken och i den senare herdediktningen. För Nordstjernans styrelseordförande Viveca Ax:son Johnson symboliserar namnet det inre växandet. Mitt i bruset på Stureplan ska Chloe påminna om människans inre värld och vårt behov av tystnad och reflektion.

Jaume Plensa är född 1955 och verksam i Paris och Barcelona. Sin första separatutställning hade han 1980 – numera arbetar och ställer han ut på gallerier och museer i Europa, USA och Asien. Han har erhållit en lång rad priser och utmärkelser, både nationella och internationella. Plensa har arbetat i traditionella material som glas, stål och brons men också mer ovanliga som vatten och ljus. Han leker ofta med skuggor och genomsiktlighet liksom förskjutning av dimensioner. Det lätt utdragna flickhuvudet med slutna ögon är ett återkommande motiv i Plensas konst. I de senaste verken är det ofta bokstäver som bygger den skulpturala formen.

Jaume, Plensa, 2018, Östermalm, Brons