Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Vårbergs jättar

KonstnärVeilhan, Xavier
År2020
PlatsVårberg
Teknik/MaterialBetong, Fotografi
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.2746116 long: 17.8833611

Den konstnärliga gestaltningen Vårbergs jättar är Stockholms stads stora satsning på offentlig konst i Skärholmen. Konstverket består av två stora skulpturer. 85 himmelsblå betongblock har monterats till färdiga skulpturer. På den stora gräsmattan, Pelousen, nedanför sjukhemmet i Vårberg, vilar den största jätten som är 19 meter lång, nio meter bred och fem meter hög.

Ett hundratal meter därifrån, i Stråkparken, stiger en kvinnlig figur upp ur marken. Hon stöder armarna mot gräset som om hon satt vid ett bord. Verket är tre meter högt. De fasetterade betongblocken och de kubiska formerna leder tankarna till ett pågående arbete som utvecklas i takt med det föränderliga bostadsområdet. Under två år har konstprojektet Vårbergs jättar utvecklats och anpassats till platsen. Skulpturerna ska hålla för att sitta och klättra på.

Med den blå färgen vill konstnären spegla himlen och skapa kontrast till markens skiftande färger, grönt gräs på sommaren, vit snö på vintern, och mångfärgat på höst och vår. Konstverket ska tala till en bred publik, vara hållbart och finnas på plats under många år framöver. Verkets skapare, Xavier Veilhan, är en etablerad och erkänd konstnär i den internationella konstvärlden.

Han vann första pris i den internationella konsttävling som Stockholms stad utlyste 2018 som en del i stadens stora stadsutvecklingsprojekt Fokus Skärholmen. Sedan debuten på 1990-talet har Xavier Veilhan arbetat med storskaliga installationer där han utforskar världen omkring oss genom att ständigt växla mellan det illusoriska och det verkliga. Han ser konsten som ett verktyg för att förstå historien, nutiden och framtiden. Veilhan skapar konst där han utmanar vårt sätt att se genom att konstruera rum där betraktaren blir aktör

Xavier Veilhan, född 1963, studerade vid L’École nationale supérieure des Arts Décoratifs Paris och fortsatte sedan på Hochschule der Künste i Berlin under Georg Baselitz. Hans konstnärskap sträcker sig från skulptur, måleri och installation till performance, film och fotografi. Veilhans konst finns på Centre Georges Pompidou (Paris), Mamco (Genève), Phillips Collection (Washington), Mori Art Museum (Tokyo), MAAT (Lissabon) med flera. Veilhan representerade Frankrike vid den 57:e Venedigbiennalen (maj–november 2017).

Veilhan, Xavier, 2020, Vårberg, Betong, Fotografi, Frida Cornell