Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Cordillera de Los Andes

KonstnärGazitúa, Francisco, Gazitúa,Francisco
År2000
PlatsÖstermalm
Teknik/MaterialGranit
Koordinaterlat: 59.3401612 long: 18.0709891

Skulpturen ”Cordillera de los Andes” är skapad av den chilenske konstnären Francisco Gazitúa. Verket donerades till Stockholms stad av Chiles regering som en symbol för vänskap mellan länderna, och tacksamhet för det svenska folkets solidaritet under 70-talet.

Militärkuppen i Chile 1973, ledd av Pinochet, väckte mycket starka reaktioner. Den öppna brutaliteten bidrog till detta, men också den sympati som funnits för den störtade Allendes regering. En kort tid efter kuppen anlände tusentals flyktingar, bland annat hit till Sverige, och de kunde återge skrämmande minnesbilder av vad som skett.

Francisco Gazitúa har gjort flera offentliga verk i Chile och i Europa. Här har han valt ut ett granitblock, en gång losslitet från Anderna och sedan begravt i sediment. Efter utgrävning har blocket transporterats till skulptören ateljé och delats i fem delar vars inre urholkats och försetts med kikhål i olika storlekar. Delarna har åter sammanfogats på plats i Humlegården. Skulpturens form väcker nyfikenhet och man lockas att titta in i den och kanske prova hur det låter om man ropar eller sjunger in i tomrummet.

På skylten intill skulpturen finns följande dikt återgiven:

”Sång till stenen”

Av Pablo Neruda (Nobelpristagare i litteratur 1971)

”Amerika

Den stumma stenens mun,

Ännu talar du det språk du förlorat

Och på nytt ska du tala med allvar och kraft

Med din nya röst i sten”

Gazitúa, Francisco, Gazitúa,Francisco, 2000, Östermalm, Granit