Domarring

Konstnär Möller-Nielsen,Egon
År 1951
Plats Kungsholmen
Teknik/Material Granit
Koordinater lat: 59.3297034 long: 18.0247444

Borttagen pga av markförändringar i parken.

Verket består av sju små sittvänliga djurskulpturer i granit, placerade i ring på ett underlag av träkubb. Tanken med titeln är att skapa en symbolisk plats som associerar till de stensatta ringar man hittat från järn- och stenåldern bl.a. i Sverige. En äldre tolkning av domarringarna var att de fungerat som tingsplatser, där man möttes, avgjorde tvister och fattade beslut. Då skulle en utvald domare sitta på vardera en av stenarna och genom det ojämna antalet stenar skulle en dom aldrig kunna bli oavgjord. Idag råder dock enighet om att de ursprungliga domarringarna var gravplatser men benämningen har dröjt kvar.

Egon Möller-Nielsen har även skapat en domarring på Farstaängens lekplats och en variant med fyra djur vid Trissans plaskdamm i Bredäng.

Egon Möller-Nielsen var med sina organiska, abstrakta lekskulpturer (eller lekmaskiner som han själv kallade dom) banbrytande i Sverige i slutet av 40-talet. Han illustrerade även den klassiska barnboken Historien om någon och hade ett tydligt barnperspektiv i sin konst.