Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Drottningen och hennes skepp

KonstnärEvensen,Björn Erling
År1969, 2018
PlatsNorrmalm
Teknik/MaterialRostfritt stål, Vatten
Koordinaterlat: 59.3439667 long: 18.0625068

Det poetiska verket av Björn Erling Evensen återvände till Stockholms kärna och fick en ny placering på Jarlaplan. Drottningen och hennes skepp är bekostad av Rederi AB Nordstjernan som donerade fontänskulpturen till Stockholms stad. 1969 placerades verket utanför ingången till rederiets kontor vid Stureplan. Under våren 2018 påbörjade det ett nytt liv, omgivet av grönska.

Idén bakom verket sägs vara en berättelse om en orientalisk drottning som kom med båt till svenska västkusten. I Björn Erling Evensens tolkning möter det hårda materialet (rostfritt stål) ett mjukt porlande vatten, som får viska fram en gåtfull berättelse. Drottningen och skeppet svävar på en vattenyta, som stilla rinner över den blanka metallen. I formspråket förenas här det abstrakta, som antyder, med det figurativa, som skildrar. Skulpturen blir ett poem om resor till och från fjärran, om äventyr, hemlängtan och hemkomst.

Björn Erling Evensen (f. 1924 i Stockholm) är skulptör med världsrykte. Han har utfört storskaliga offentliga konstverk i Sverige och utomlands, bland annat i New York, Oslo och Perth, Australien. Evensen är utbildad vid konstskolor i England, Frankrike och Rom. Hans formspråk har vuxit fram under en lång process. Nyfikenheten för formens auktoritet och dess oanade möjligheter har varit hans drivkraft. I sitt skapande har Evensen sökt det optimala uttrycket för det som är svårt att sätta ord på. Det kan handla om känslor och tillstånd. Den ursprungliga tanken bakom varje verk genomgår metamorfoser. Den förändras under skapelseakten, som i sin tur föreskriver egna villkor och gärna väljer sin egen väg. 

Evensen har genom åren experimenterat med olika material, format och även ljudinslag i sina verk. Han har välkomnat slumpen som en mäktig, mystisk kraft. Det undermedvetna och det medvetna sluter ett hemligt kontrakt i hans konst. När formerna knölas, bänds, vrids och slätas ut igen föds en sublim skönhet. 

Evensen,Björn Erling, 1969, 2018, Norrmalm, Rostfritt stål, Vatten