Elefanten och hans bror, Vågen, Stora runda

Konstnär Lange,Eva
År 2022
Plats Midsommarkransen
Teknik/Material Bohusgranit
Beställare Exploateringskontoret
Konstprojektledare Susann Brännström
Koordinater lat: 59.3032749 long: 18.004041

Eva Langes skaparkraft tar sig uttryck i en outtröttlig strävan efter själva kärnan. Med minimalistisk klarhet hittar hon balansen mellan materialets karaktär och formens elegans. Hennes tre nya skulpturer i krysshamrad och mattslipad Bohusgranit finns nu i Enbacksparken i Midsommarkransen.

Elefanten och hans bror föreställer två små elefanter på en sockel av Bohusgranit. De är placerade i närheten av Midsommarkransens nya skola. Vågen anspelar i sin form på en liten våg. Verket är placerat på en sockel i den östra delen av parken. Granitskulpturen Stora runda vilar med sin runda form direkt på en stenläggning i marknivå centralt i parken.

Med sparsamma gester fångar Eva Lange skapelsens hemligheter. I hennes konst finns både ögonblicket och evighetens stillhet, både ömhet och styrka. Utgångspunkten är naturens livskraft. Langes objekt växer fram i gränslandet mellan det organiska och det abstrakta. Trots att inget konstnärligt uttryck är modernt för evigt finns det något i hennes formspråk som trotsar tiden. Det talar med det förflutna och det blickar framåt.

Eva Lange, född 1935 i Stockholm, utbildades vid Konstfack och Kungl. Konsthögskolan. Sedan 1997 är hon ledamot av Konstakademien. Hon har haft en rad separatutställningar, bland annat på Gotlands konstmuseum, Kungl. Konstakademien, Skövde konsthall samt i Riga och Vilnius. Lange har även skapat offentliga gestaltningar. Hennes verk finns representerade på Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Museum for Foreign Art i Riga, Lettland, med flera. Som första kvinna belönades Eva Lange med Sergelpriset 2015.