Gossen/Är du prins i någon saga?

Konstnär Lindfeldt,Berit
År 2014
Plats Skarpnäck
Teknik/Material Brons
Koordinater lat: 59.2677664 long: 18.1291246

År 2013 inledde Stockholm konst, genom bronsskulpturen In waiting av Charlotte Gyllenhammar i Farsta, en satsning på att berika ytterstaden med minst ett bra offentligt konstverk om året. Satsningen är möjlig genom ett extra anslag, ”ytterstadspengen”, och har i år fortsatt med en monumental bronsskulptur av Berit Lindfeldt (f. 1946) som våren 2014 även ägnades en stor retrospektiv utställning på Liljevalchs, stadens egen konsthall.

Berit Lindfeldt är i dag, trots att hon inte är bekant för en bredare allmänhet, en av Sveriges absolut främsta skulptörer med ett antal offentliga gestaltningsuppdrag bakom sig. Den aktuella, 140 centimeter höga skulpturen Gossen/Är du prins i någon saga? som köpts till Skarpnäck – en stadsdel som i stort saknar samtidskonst – utgjorde ett centralt verk i utställningen då den med sin konstnärliga tyngd enkelt och självklart intog Liljevalchs skulpturhall. Konstnären har själv kommenterat verket, som emanerar ur ett minnesmärke över Astrid Lind­gren i Vimmerby från 2005, så här:

”När jag började arbetet med huvudet var upprinnelsen att jag ville utmana mig i storlek. Jag hade ingen förlaga utan ville se vad jag hade för porträtt inne i mig.”

En ny gjutning och en ny patinering har nu gjorts av huvudet som därför dateras till 2014. Och redan då skulpturen invigdes en solig augustidag kunde stadsdelen glädjas åt att Skarpnäcks yngre medborgare tog den i besittning, både genom att klappa densamma och genom att pryda gossens öron med blomster.