Humor

Konstnär Bejemark,KG
År 1970
Plats Södermalm
Teknik/Material Brons, Trä
Koordinater lat: 59.319538 long: 18.0717778

En udda skulptur i Stockholm är K G Bejemarks vardagsrealistiska verk ”Humor”, föreställande en arbetare som lyfter på ett brunnslock och tittar upp, eller är på väg ner. Platsen är avspärrad med röd-vita träbockar, precis som om det rörde sig om en verklig inspektion av gatans undre värld. Det sägs att skulpturen en gång prisades i sovjetisk television som exempel på utmärkt socialrealistisk konst.

Skulpturen kom till i samband med en tävling i slutet av 60-talet om vem som var Sveriges roligaste man. Hasse Alfredsson vann omröstningen, och verket är ett porträtt av honom. Från början var det inte meningen att skulpturen skulle bli permanent, men eftersom den blev så uppskattad fattade man nytt beslut.

Konstnären K G Bejemark har gjort fler skulpturer i stadens offentliga rum, många av dem just porträtt av välkända kulturpersonligheter, till exempel Evert Taube på Järntorget och Nils Ferlin på Klarabergsgatan.

Han har själv sagt följande om sina verk: [de ska stå på] ”frekventerade platser. Jag söker ett slags sanning i ett socialt sammanhang, vill famna alla människor. Inte bara förståsigpåare ska uppskatta vad jag gör”.

Konstverket flyttades 2011 från sin plats på Nybroplan till Södermalmstorg.