Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Sergel

KonstnärLindblom,Sivert
År1998
PlatsNorrmalm
Teknik/MaterialBrons, Granit
Koordinaterlat: 59.3329258 long: 18.0659644

Detta skulpturuppdrag på Sergels torg gällde att utforma ett minnesmärke över bildhuggaren Johan Tobias Sergel. Han levde 1740 till 1814, och bodde från sent 1700-tal i “statybildhuggarbostället” här vid det nuvarande Hötorgscity. Sergel är en av den svenska konsthistoriens främsta skulptörer. Hans skulpturala verk föreställde ofta mytologiska väsen eller porträtt av kända personer, men han uppskattas numer lika mycket för sina livfulla teckningar, med motiv från vardagliga scener ur konstnärens liv, karikatyrer eller skisser till skulpturer.

Konstnären Sivert Lindblom fick uppdraget, och valde att utgå från ett självporträtt av Sergel, en byst i terrakotta som ägs av Nationalmuseum. Bysten göts i brons och Lindblom formgav sedan skulpturarrangemanget bestående av följande delar:

På granitblockets ena sida finns en inblästrad vertikal linje med ett bronslod längst ner, symboliserande den lodlinje som är grund för all skulptur. En medaljong med ytterligare ett självporträtt av den unge Sergel finns på skulpturens andra sida, en bild av Sergel som blickar ut Över Sergels torg. Verket kröns av en gyllene låga i brons.

Lindblom,Sivert, 1998, Norrmalm, Brons, Granit