Drömmarnas sjö

Konstnär Berglund,Hillevi
År 2014
Plats Älvsjö
Teknik/Material Granit, Rostfritt stål
Beställare Exploateringskontoret
Konstprojektledare Torbjörn Johansson
Koordinater lat: 59.2785688 long: 18.0110707

”Allt här var så kantigt, beställt och förutbestämt. Jag ville göra något så poetiskt som möjligt, som tar spjärn mot allt det där. Någonting som syns att det är handgjort. Som tillför platsen poesi och handens känsla.”

Så beskriver Hillevi Berglund (f. 1967) tankarna bakom sitt fyrdelade verk Drömmarnas sjö som greppar över hela Älvsjö nya torg och spårområdets resecentrum.

Metaforiskt har hon förvandlat hela torget till en näckrosdamm, en Drömmarnas sjö, namngiven efter månens Lacus Somniorum.

En bra plats att börja upptäcka verket på är resecentrum. På väggen som möter passagerare på väg från tåget till torget sitter en fem meter hög relief i borstat och blankpolerat, rostfritt stål: Månen som speglar sig i vattnet.

Fortsätt till torget (arkitekter: Nivå Landskapsarkitektur). I stenhällarna finns 32 näckrosblad sandblästrade, av olika storlek och djup vilket skapar ett spel mellan ljus och mörker på torgytan. Följ näckrosbladen till den lilla öppna platsen vid Lerkrogen och slå dig ned en stund. Vila blicken i den fem ton tunga, handhuggna diabasskulpturen, svart som vatten. Himlen speglar sig i dess blanka yta med infällda näckrosblad i polerat stål.

Den som från resecentrum i stället går mot Stockholmsmässan möter en rund, huggen skulptur i bohusgranit. En sida av rundeln har snittats av. Näckrosblad tränger genom dess blankpolerade yta. Här knyts berättelsen samman. Den som tittar noga ser att snittet lagts på breddgraden för Drömmarnas sjö, 38.0° N, 29.2° E. I skulpturen möter Lacus Somniorum sin spegelbild, när månen vänder denna sin sida mot jorden.

Enprocentsanslaget genererades ur stadsomvandlingen av Älvsjö centrum till tydlig trafiknod med 600 nya bostäder och resecentrum.