Förskolan Snesen, Hagsätra

Konstnär Krajcik Jacob, Silva Varela Mariana
År 2021
Plats Hagsätra
Teknik/Material Textil, Skulptur
Beställare Sisab
Konstprojektledare Paola Zamora
Koordinater lat: 59.2622693 long: 18.011455

Den nya förskolan Snesen ligger i närheten av Hagsätra centrum. Konstnärerna Jakob Krajcik och Mariana Silva Varela fick i uppdrag att skapa en gestaltning som fungerar både inomhus och utomhus. Deras grundidé var en flexibel miljö som skulle fungera i olika situationer med utrymme för pedagogik och fri lek.

Skulpturgruppen Rio är installerad på förskolans gård och består av fem laminatskivor, skurna i olika former. Tillsammans bildar de en stiliserad konstellation som påminner om ett buskage, en dunge eller en klipparkipelag. Här har konstnärerna skapat ett rum utomhus som kan fungera som scenografi till olika föreställningar eller ett fantasilandskap som lockar till lek och drömmar.

I samlingsutrymmet ”Torget” på plan 2 har Krajcik och Silva Varela fortsatt med sitt teatertema. Deras textila verk Floden består av fyra böljande draperier fästa i en räls i taket. Draperierna kan dras fram och tillbaka till olika positioner för att bilda olika rum, ridåer eller avskilja rummet. Den sceniska atmosfären förstärks genom projiceringar och riktat ljus.

Jakob Krajcik, född 1973, är utbildad vid Konstfack med inriktning på fri konst och måleri. Han har ställt ut på en rad gallerier och konsthallar runtom i Sverige. Krajcik arbetar huvudsakligen med trä, kartong och måleri. Med dessa material skapar han skulpturer och objekt som ofta påminner om teaterkulisser. I hans konst gestaltas intresse för människans minne och hennes beteende i överraskande situationer. Under de senaste åren har han skapat modeller av både befintliga och imaginära hus.

Mariana Silva Varela, född 1973 i Chile, bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad i pedagogik, retorik och vetenskapsteori på Södertörns högskola och har en högre textilutbildning från Handarbetets Vänner Skola. Med bakgrund som historiker inom migrationshistoria arbetar hon konstnärligt med väv, iscensättningar och ljus i relation till antropologi och folklore.