Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Wallstreet Stockholm 2022, Sumar

KonstnärJakob Krajcik, ​Mariana Silva Varela
År2022
PlatsLångholmen
Teknik/MaterialSkulptur
KonstprojektledarePaola Zamora
Koordinaterlat: 59.3210454 long: 18.028053

Skulpturgruppen Sumar anknöt till firandet av midsommar i olika kulturer. 

Varje verk av textil och rep hade individuell karaktär och symboliserade ett av de fyra grundelementen: jord, luft, eld eller vatten. Små prismor och bitar av plexiglas, fästa vid verken, bröt ljuset. Tunna metallstavar och andra objekt i skiftande material rörde sig i vinden och skapade ett ljudspel.

Mariana Silva Varela, född 1973, är utbildad i pedagogik, retorik och vetenskapsteori på Södertörns högskola och har en högre textilutbildning från Handarbetets Vänner Skola. Med bakgrund som historiker inom migrationshistoria arbetar hon konstnärligt med väv, iscensättningar och ljus i relation till antropologi och folklore.

Jakob Krajcik, född 1973, är utbildad vid Konstfack med inriktning på fri konst och måleri. Han har ställt ut på en rad gallerier och konsthallar runtom i Sverige. Krajcik arbetar huvudsakligen med trä, kartong och måleri. Han skapar skulpturer och objekt som ofta påminner om teaterkulisser. I hans konst gestaltas intresse för människans minne och hennes beteende i överraskande situationer. 

Jakob Krajcik, ​Mariana Silva Varela, 2022, Långholmen, Skulptur, Paola Zamora