Uppåt

Konstnär Laurin,Beth
År 2017
Plats Norrmalm
Teknik/Material Brons
Beställare Stockholm konst
Koordinater lat: 59.332104 long: 18.0619884

Beth Laurins (f. 1935) skulptur Uppåt är en berest figur. Under sommaren 2017 kunde den ses invid Observatorielunden och i september samma år fick den en ny tillfällig placering i Vårbergs centrum. Placeringen i Vårberg blev en symbolisk start för den konstsatsning som gjordes när Stockholms stad avsatte 16 miljoner kronor till ett konstverk i Vårberg, ett verk utsågs genom en internationell tävling och färdigställdes 2020, Vårbergs jättar av Xavier Veilhan. Det innebar att Uppåt fick en ny tillfällig placering på Klarabergsgatan. 

Skulpturen av Beth Laurin är en förstoring av en cirka 13 cm hög figur från 2006. Skulptur I, som den då kallades, var en i en serie om fyra med olika uttryck för känslotillstånd. Uppåt är den enda som förstorats men annars har flera nygjutningar av de mindre gjorts genom åren och sålts till privatpersoner.

Förstoringen beställdes av Stockholm konst och gjordes 2015 av Beth Laurin med assistans av skulptören Niclas Malmström. Skulpturen är 130 cm hög och gjuten i brons. Den permanenta platsen för verket är ännu inte bestämd.