Vem är Mr Walker?

Konstnär Håfström,Jan
År 2014
Plats Norrmalm
Teknik/Material Metall
Beställare Stockholm konst
Konstprojektledare Mårten Castenfors
Koordinater lat: 59.3286411 long: 18.0606052

Vem är Mr Walker?

Frågan ställs genom en sju meter hög skulptur av Jan Håfström rest i Järnvägsparken – en milt sagt problematisk och lite bortglömd plats ett stenkast från Stockholms centralstation. Verkets placering, mitt i en gräslagd plantering, förklaras delvis av att Stockholm konsts uppdrag, i enlighet med intentionerna i en för staden planerad, ny arkitekturpolicy, också är att aktivera stadens offentliga rum med fler tillfälliga konst­ och arkitekturaktiviteter. Mr Walker är alltså tillfälligt på vandring på denna udda plats – allt för att synliggöra platsen och fungera som ett incitament till förändring.

Skulpturen, i bemålad metall, är genialt enkel i sin konstruktion med två siluettskivor som sammanfogade leder till oväntad tredimensionell dynamik: Mannen i rock och hatt tycks både springa och falla på en och samma gång, beroende på flanörens, eller trafikantens, rörelse runt verket.

Men vem är han då, Mr Walker? Naturligtvis finns konstnärens utgångspunkt i en berömd tecknad serie, men anonym som figuren är kan den också vara du eller jag på väg mot ett möte eller tåg. Kort sagt: En människa i rörelse i stadens offentliga rum.

Jan Håfström (f. 1937) är en av vår samtids mest uppmärksammade konstnärer med ett otal utställningar i Sverige och utomlands bakom sig. Med outslitlig energi och nyfikenhet har han alltsedan 1960­-talet ständigt hittat nya ingångar till sin konst. Under 2000­-talet har Håfström främst ägnat sig åt ett figurativt måleri i serieklingande sviter som bland annat återupptagit kontakten med en av barndomens stora hjältar, den gäckande dubbelnaturen Mr. Walker – alias Fantomen – som fungerar som Håfströms alter ego, som fadersfigur och som en bild av den skapande människan. Här ger han honom för första gången skulptural gestalt.