Folkforms gestaltning nominerad till Dezeen Awards 2020

Den nyrenoverade simhallen i Spånga har fått ett nytt konstverk. Design-studion Folkform, som drivs av konstnärerna Chandra Ahlsell och Anna Holmquist, har skapat ett collage i keramik och glas för simhallens fondvägg. Gestaltningen är ett av de internationella projekt som är nominerade till Dezeen Awards 2020 i kategorin designinstallation. Dezeen Awards belönar världens bästa arkitektur, inredning, design och form. Jurymedlemmarna tillhör några av världens ledande inom området. Vinnarna tillkännages under hösten.


Spångahallen ligger intill Spånga Gymnasium. I samband med renoveringen har simhallen fått ett nytt konstverk – ett monumentalt väggcollage (4 x 10 m) med den talande titeln Speglingar av ett centrum. Motivet är inspirerat av själva platsen – Spånga, dess bebyggelse och topografi. I ett stiliserat formspråk, som förbinder det figurativa med det abstrakta, gestaltas järnvägsstationen, det lilla torget, svandammen, villorna, hyreshusen, allén och grönområdena.

Med sin fascination för materialens egenskaper och karaktär har konstnärerna arbetat med klinker, keramik och glas. En av grunderna i deras estetiska program är viljan att skapa kreativa möten mellan unikt hantverk och industriella material med en dold konstnärlig potential. Standardprodukter har därför kombinerats med gammalt, unikt originalglas från Orrefors. Färgpaletten i collaget är subtil. Den distinkta ornamentiken är i lika hög grad visuell som taktil.

Släpljuset från de stora fönstren från simhallens ena långsida skapar ett fascinerande ljusspel. De reflekterande ytorna bildar ett dynamiskt mönster. Glasdetaljerna framhävs i samband med ljusskiftningarna. Besökarna speglas i ytorna och deras diffusa konturer befolkar den gestaltade miljön på ett levande sätt. Konstverket får dessutom ett extra liv som vattenspegling i bassängen.

Väggcoollaget har kompletterats med en mindre karta över området som graverats in på en emaljplåt. Här får besökarna en nyckel till kompositionen och kan hitta motsvarande verkliga platser i Spånga.

Chandra Ahlsell (född 1973) och Anna Holmquist (född 1978) studerade industridesign vid Konstfack i Stockholm. Under studietiden inledde de samarbete och sedan 2005 har de skapat tillsammans under namnet Folkform. De är representerade på Nationalmuseum i Stockholm, Nasjonalmuseet i Oslo m.fl. Folkform har mottagit ett flertal prestigefyllda designpriser som Future Design Days Award 2006,Residence Stora Formpris 2016, Årets Lauritz Icon Award 2016 och Bruno Mathsson-priset 2019. Produktionsnoveller, Folkforms hittills största separatutställning, öppnade under hösten 2019 på Vandalorum, Museum för Konst och Design, i Värnamo.

Konstprojektledare: Päivi Ernkvist

Plats: Spångahallen, Solhemsvägen 46, Spånga
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer