Konstpaus #13: Mai Hofstad Gunnes

Konstpaus #13 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med den norska konstnären Mai Hofstad Gunnes. Unikt sammansatta utdrag från filmerna B. The Second Letter och When A is G visas 16 september – 28 oktober i olika intervall på de tre skärmarna, mellan reklamen.

Mai Hofstad Gunnes är bosatt i Oslo och arbetar med film, videoinstallationer och collage. Hon har under sitt konstnärskap utvecklat ett personligt bildspråk baserat på en sorts associativ logik. Med stort intresse för vetenskap och den mänskliga arkitekturen, undersöker och dekonstruerar hon i sina senaste verk de minsta byggstenarna i vår värld. I filmen When A is G utforskar hon cellulära processer genom stillbilder och rörliga sekvenser med en grupp kvinnor. Kvinnorna representerar de fyra nukleinbaserna som DNA består av: Adenin, Tymin, Guanin och Cytosin. Kvinnornas interaktion med varandra genom rörelser och gester upprepas oändligt. Kanske uppstår plötsligt, av en slump, en ny rörelse som ruckar ordningen och en mutation uppstår.

I filmen B. The Second Letter följer vi en kvinnas associationsprocess från det subjektiva till det kollektiva genom hennes besatthet av bokstaven B. Kvinnans olika idélager gestaltas av en grupp dansare. I specialversionen av verket som tagits fram för Stureplan ser vi tydligt konstnärens intresse och vilja att förkroppsliga inre skeenden hos människan, fysiska såväl som konceptuella.

Mai Hofstad Gunnes (f. 1977) är utbildad på Universität der Künste, Berlin, CCA Kitakyushu, Japan och på Trondheim Kunstakademi, Norge. Hon medverkar flitigt i internationella sammanhang. Senare separatutställningar har bland annat visats på Entrée, Bergen, Baltic 39, Gateshead/Newcastle, Trondheim Museum of Art, WIELS Contemporary Art Centre, Brussels, and UKS (Young Artists’ Society).

Under 2022 har Stockholm konst bjudit in sex svenska och internationella konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

When A is G visas på Katarinahissen och Kungsgatan from 16/9, B. The Second Letter visas på Stureplan from 26/9.

Curatorer: Frida Cornell och Stefan Otto

Fler nyheter
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer