Konstpaus #4: AUJIK

Konstpaus #4 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med konstnären AUJIK. Verken visas 8 apri– 28 maj i olika intervall på de tre skärmarna, 4-5 gånger per timme, mellan reklamen.

Den internationellt prisade, svenska konstnären AUJIK (Stefan Larsson) återvänder till Stockholm från Japan med sviten Spatial Bodies: Osaka – Hongkong – Shenzhen (2016-2019) som visas på de stora LED-skärmarna i staden.

Filmerna utgår från de tre storstädernas arkitektoniska uppbyggnad och tar oss med på en svindlande resa in, ut och igenom deras strukturer, plötsligt levande och föränderliga. Inspiration till filmerna kommer bland annat från den arkitektoniska rörelsen Metabolism som uppstod i Japan efter andra världskriget. Den riktade in sig på en fusion av idéer om arkitektoniska megastrukturer och biologisk och organisk tillväxt. Här framträder skyskraporna liksom animerade i en ändlös rörelse av horisontella och vågräta åkningar.

Den kinesiska staden Shenzhen visas på Stureplan. Med sin unika stadsplanering och mycket snabba tillväxt står Shenzhen ut med arkitektur av stål, glas och stora parker. Här böljar staden fram och tillbaka, drömskt och suggestivt. Även Hongkong, som visas på Kungsgatan, framträder färgstarkt, inbäddat i höga, grönskande berg.

På Katarinahissens tre skärmar visas den första filmen i sviten, Osaka. Den är dovare i sin färgskala än de andra två och utgörs av tre tagningar över olika områden i staden. Varje del visas på en egen skärm och rör man sig mot Gamla stan finns möjlighet att se dem alla tre samtidigt.

– Det känns väldigt roligt att få visa delar av hela sviten samtidigt. För mig som i mångt och mycket utgår från stadens strukturer, både konceptuellt och visuellt, blir det på ett sätt kongenialt att ta över Stockholm på det här sättet, säger AUJIK.

De tre filmerna i Spatial Bodies beskriver olika urbana landskap som genom AUJIKs bearbetning framträder nästan som organiska livsformer. Med hjälp av tekniken AR, augmented reality (förstärkt verklighet) förhöjs de arkitektoniska elementen och en nästan magisk upplevelse av stadslandskapet framträder. I sitt arbete med filmerna har han bland annat använt sig av drönarfilm, datorrendering, 3D-teknik och digitala kartsystem.

Under 2021 har Stockholm konst bjudit in sex svenska och internationella konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

AUJIK är utbildad vid Umeå konsthögskola och bor och arbetar sedan tolv år i Kyoto, Japan. Hans videor är representerade av BANK/Mabsociety i Shanghai och har under de senaste åren visats flitigt på internationella utställningar och biennaler. 

Curatorer: Frida Cornell och Stefan Otto
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer