Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Stockholm konsts sommarutställning

Stockholm konst har i tre år deltagit i Trafikkontorets sommarhändelser. Våren 2020 har Trafikkontoret satsat extra mycket på konsten och skapat utrymme för flera medverkande konstnärer. Det första året, 2018, bidrog vi med tre projekt. I år är det tolv enskilda satsningar, där Konstfacks nio mastersstudenter utgör en av dem. Under sommaren 2020 är det

Stockholm konst har i tre år deltagit i Trafikkontorets sommarhändelser. Våren 2020 har Trafikkontoret satsat extra mycket på konsten och skapat utrymme för flera medverkande konstnärer. Det första året, 2018, bidrog vi med tre projekt. I år är det tolv enskilda satsningar, där Konstfacks nio mastersstudenter utgör en av dem. Under sommaren 2020 är det således totalt tjugo konstnärer som medverkar med sina verk på gator och torg i hela Stockholm.

Staden själv, med dess skiftande energi och olika betydelser, är utgångspunkten för sommarutställningen. Samtliga konstnärer har arbetat utifrån såväl en allmängiltig som en personlig idé om den urbana miljön. Under de speciella omständigheter som gäller det här året förstärktes insikten om att vi måste värna om varandra och visa mer hänsyn. Mottot i arbetet har varit: ”Stockholm i vårt hjärta”.

– ”Det är med stor glädje som vi på Stockholm konst kan erbjuda tillfälliga konsthändelser under hela sommaren. Tanken är att alla i Stockholm ska kunna uppleva konst utomhus, där vi kan följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer i samband med spridningen av covid-19 utan att begränsas i lika hög grad som inomhus. Konstens privilegium är att den är lika fri överallt och överallt kan den väcka tankar och känslor”, säger Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst.

Samarbetet mellan Stockholm konst och Trafikkontoret visar på en stark vilja att skapa en dynamisk stad av internationellt snitt, där samtidskonsten har en självklar plats i stadsrummet. Dessa tillfälliga konstprojekt berikar stadsmiljöerna för boende och besökare. I år får konsten större utrymme och garanterar nya upplevelser i befintliga miljöer med bibehållen social distansering.

Sommarkonsten erbjuder ett brett register av olika tekniker, uttryck och former. Välkommen att ta del av performance, skulpturer, installationer, videoverk, ljudskulpturer och objekt!

Curator: Frida Cornell, frida.cornell@stockholm.se, 08-508 313 36

PROGRAM

Spår av Diaspora, Paula Urbano
Akalla Torgsamt ljudskulptur på Holger Bloms Plats
Ljud och betong
Workshops Akalla Torg 16–17 maj och 23–24 maj, kl. 13–16
Ljudskulptur på stan 10/6–31/8

I konstprojektet Spår av Diaspora samarbetar föreningen ARTmovement och konstnären Paula Urbano. Projektet utgörs av flera möten på Akalla Torg som samlar in de boendes egna röster och minnen kring svunna objekt. Nya objekt skapas på plats medan berättelserna blir ljudverk som spelas upp på andra platser inne i staden. Samtliga workshops genomförs utomhus och med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

ARTmovement arbetar för att skapa möten mellan människor via konsten. Tillsammans med Studiefrämjandet har de fått stöd av Allmänna Arvsfonden för att under tre år arbeta med konstnärliga mötesplatser för ungdomar i åldern 15–25 år, med fokus på nyanlända.

Paula Urbano arbetar med rumsliga gestaltningar som kretsar kring frågor som rör identitet i relation till migration och plats.

Performance, Anna Kinbom
Gubbängstorget och Holger Bloms Plats
Tid:Gubbängstorget 22 och 23 augusti kl. 15.00Holger Bloms Plats 29 och 30 augusti kl. 15.00

Konstnären Anna Kinbom arbetar med performance. De senaste åren har hon gjort sång-performance där hon bjuder in publiken att sjunga med i sånger hon skrivit. Sångerna har olika teman som t.ex. kärlek, filosofi, fotboll och städning. Anna Kinbom blandar ofta ämnen som inte verkar ha med varandra att göra. För sommarplatserna genomför hon ett nytt performanceverk.

Peak up, peak down, Muhammad Ali
Trä
Nybrogatan och Karlavägen
Tid: 2/6–31/8

Den syriske konstnären Muhammad Ali arbetar i olika tekniker som video, måleri och installationer. För Nybrogatan och Karlavägen har han skapat ett nytt verk, Peak up, peak down, som visar på konstnärens fascination för det höga, snöiga berget. Här har han konstruerat en struktur som tar det in i staden. Bergstoppen blir en tillfällig skulptur samtidigt som triangelformen kan symbolisera perfektion och makt.

Performativ läsning, Spekulativa juntan
Lagaplan, Bagarmossen
Tid: 17 och 24 juni kl. 13–15
7 och 14 augusti kl. 13–15

På Lagaplan i Bagarmossen tar Spekulativa juntan plats vid fyra tillfällen under sommaren. Projektet är ett dialogbaserat konstverk, initierat av konstnärerna Mariana Suikkanen Gomes, Anna Kinbom, Maria Stiernborg och Kajsa Wadhia, och utgår från idén om en bokcirkel. Medlemmarna läser högt ur olika typer av litteratur, science fiction eller feministiska verk, samtidigt som de, tillsammans med besökare, utför ett gemensamt hantverk i olika tekniker. På Lagaplan samarbetar de med biblioteket.

Konstfacks masterstudenter CRAFT/textil, årskurs 1
Vimplar och skulptur, textil
Drottninggatan, Nybrogatan, Swedenborgsgatan, Bergsgatan, Holger Bloms Plats, Hornsbergs strand, Akalla Torg, Gubbängstorget, Hässelby Torg, Lagaplan, Rågsvedstorget, Tenstaplan, Östberga Torg och Svandammsparken
Tid: 5/6–31/8

Konstfacks masterstudenter CRAFT/textil, årskurs 1, gör alla vimplar till årets sommarplatser. Studenterna visar också fristående skulpturer i Svandammsparken av originalen till vimplarna. Medverkande studenter: Sofia Bahlner, Hanna Molly Brown, Lea Constan, Josefin Gäfvert, Sara Lundgren, Frida Nordenlöw, Amanda Nordqvist, Hazel Mallon, Karen Modrei

Teknofossil, Sara Söderberg
Betong
Swedenborgsgatan
Tid: 3/6–31/8

Konstnären Sara Söderberg arbetar med ett stort hantverkskunnande i olika tekniker och material.
På Swedenborgsgatan återvänder hon till naturens ursprungliga material och undersöker vad som egentligen har malts ned och sedan återanvänds i konstruktionen av en stad. I sitt konstnärskap prövar hon hur plats, material och funktion kan fungera som medlare mellan människor och idéer.

The Essence of Discipline, Fikret Atay
Sprayfärg
Drottninggatan
Tid: 10/6–31/8

Den internationellt uppmärksammade konstnären Fikret Atay kommer från den lilla staden Batman på gränsen mellan Turkiet och Irak. I sina verk utgår han från den spänning som finns mellan motsatser: öst/väst, tradition/modernitet, civilt/militärt. Han arbetar med video och installationer. För Drottninggatan har kan skapat en gatumålning som löper över den övre delen av Drottninggatan.

Den förlorade staden, Nadine Byrne
Metall, textil, glas
Älvsjö torg
Tid: 15/6–31/8

Staden förnyas ständigt, också bilden av den i invånarnas kollektiva medvetande. Men vad händer med de versioner av staden som över tid går förlorade? Hur lever staden kvar i vårt minne? Skulpturen Den förlorade staden gestaltar ett personligt minne av en annan tid och en stad som inte längre finns, genom att zooma in på dess minsta beståndsdelar: en gata, ett hus på den gatan och en lägenhet i det huset där konstnären växte upp.

Psyke, Viola Florin
Keramik, cortenstål
Bergsgatan
Tid: 15/6–31/8

Viola Florin har skapat en ny installation utifrån idén om staden. Hennes objekt framträder som fynd från en surrealistisk värld, där proportioner och uttryck är annorlunda men ändå retar ögat och tanken, de påminner om oss själva. Materialet är en lockande kombination av det sköra och skenbart råa i keramik och stål.

Constructing Tomorrow, Alejandro Montero Bravo
Textil, stålställning
Rörstrandsgatan
Tid: 15/6–31/8

Genom att förvränga material och objekt som är kodade och kombinera dem med varandra vill konstnären höja värdet på materialet och ge plats åt queerestetik och teoretiska frågor. Här spelar Alejandro Montero Bravo med den intilliggande utbyggnaden av Hagastaden med byggnads-ställningar och maskiner och ger plats åt en stor skulptur med queerutryck som handlar om styrka och stolthet.

Real eyes realize real lies, Roxy Farhat
Video
Bredäng, biblioteket

Tid: 15/6–31/8

Roxy Farhat arbetar med performance, video och installationer. Hennes konst utforskar feminism, politik och tillhörighet. Hon ifrågasätter etablerade mönster och väjer inte för stora ämnen som berör människan och vårt vara tillsammans. Hon visar ett nytt videoverk i Bredängs biblioteks fönster ut mot torget.

Guldkant på tillvaron, Sonia Hedstrand
Rågsved
Tid: 15/6–31/8

Från Rågsveds centrum går en oansenlig grå betongtrappa under tak upp till Rågsvedsvägen. Här springer Rågsvedsborna för att hinna med bussen till jobbet och på vägen passerar de Sveriges äldsta bevarade graffitimålning. Trappan är även entrén till fritidsgården.I den här miljön landade sommaren 2020 en konstnär med känsla för vardagsglamour. Under en vår och sommar med pandemi-kris, social isolering och ekonomiska svårigheter, utan fester eller dans, är det läge för lite champagnesocialism! Den offentliga utsmyckningen ”Guldkant på tillvaron”  är ett försök att glädja lokalborna i vardagen

Fler nyheter