Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Vinterkonst på Norra Bantorget

För andra året i rad återvänder Stockholm konst till Norra Bantorget med en vinterhändelse. Konstnären Anna Svensson har skapat skulpturgruppen Skymningsljus (2024) som visas under årets första kvartal.

Det är svårt att missa Anna Svenssons färgsprakande konst. Med starka flashe- och akrylfärger petar hon oss oförsiktigt i ögonen. Den nya installationen Skymningsljus utgörs av fyra objekt som växer upp ur marken. Runda former som rymmer ett vasst sicksack-mönster i nyanser av lila, blått och rött. Karaktäristiska färger för konstnären, som sedan debuten fördjupat sig i en mönsterväld av återkommande former och symboler.

Som målare arbetar Anna Svensson inte sällan på bomullspapper för att nå den särskilda lystern färgen ger i mötet med pappret. Detaljrikedomen i målningarna är både precis och oändlig. I sina skulpturer och offentliga gestaltningar lyfts ofta en inbjudande men ambivalent lekfullhet fram samtidigt som formernas ibland vassa kanter anger en annan ton. Varje plats skapar sitt eget språk i dialog med konsten.

Jag vill förmedla ett ljus och tillföra platsen energi. På Norra Bantorget har jag valt att arbeta med kulörer som står i hög kontrast till varandra så att de tillsammans skapar ett vibrerande, och på visst avstånd, glödande ljus likt solens sprakande final vid en solnedgång, säger Anna Svensson.

Det är andra året i rad som Stockholm konsts vinterhändelse äger rum på Norra Bantorget med tillfällig konst. Planen är att det blir en återkommande plats för olika konstnärers verk.

Norra Bantorget är en viktig plats i stadens centrum, samtidigt har den alltmer blivit ett torg man passerar och inte stannar till på. Att bjuda in samtidskonstnärer att möta miljön och de monument som finns där tillför en förändrad stämning och spännkraft som behövs, säger Stockholm konsts chef Stefan Hagdahl.

Anna Svensson, född 1973 i Göteborg, är utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon har ställt ut flitigt i Sverige och utomlands och finns representerad i flera samlingar med målningar och skulpturer. Anna Svensson har genomfört stora offentliga gestaltningar runtom i Sverige.

Invigning: fredag 2 februari kl. 16.00
Plats: Norra Bantorget
Visningsperiod: 2/2–29/4, 2024

Fler nyheter