William Kentridge på Kummelholmen

Kummelholmen, den gråa betonglådan på Vårholmsbackarna, har under de senaste åren blivit en viktig mötesplats och ett rum för konst. Stockholm konst har bidragit till att installationen The Refusal of Time av den sydafrikanske konstnären William Kentridge visas här. Utställningen pågår 9 november–22 december 2019.

Det sammansatta verket består av en stor och fyra små projektioner samt en rörlig skulptur och fyra megafoner. Komplexa ljudspår är här lika viktiga för helhetsupplevelsen som visuella effekter. Som titeln antyder handlar det om en suggestiv betraktelse över tidens natur. Kentridge hänvisar till Platons grotta, Galileos tankar, Einsteins relativitetsteori, rymdfärder etc. En av de mest fascinerande idéerna handlar om människokroppen som en uppdragen klocka som inte kan vridas tillbaka och om en metronom som ett mellanting mellan en klocka och ett musikinstrument. Det handlar om tid som ett vetenskapligt fenomen och som en innerlig upplevelse, som något kollektivt och individuellt, politiskt och poetiskt.

Installationen är ett ypperligt exempel på William Kentridges fascinerande skapande, där intellekt och känsla samverkar. Kentridge, född 1955 i Johannesburg, är son till två jurister och först utbildad till statsvetare. Det var dock konsten som blev hans kall och uttrycksmedel för att skildra och påverka världen. Han har blivit känd för sina sotiga kolteckningar och nyckfulla installationer med animerade bildsekvenser. Den tematiska utgångspunkten är oftast Sydafrika och samhällsproblemen i Johannesburg under apartheidtiden. Verken lämnar dock vanligtvis sitt konkreta historiska och politiska ramverk för att öppna sig mot universella frågor och skildra allmänna tillstånd som sorg, smärta, hat, rädsla, passion och kärlek. Med sin berättarkraft och visuella säkerhet berör de både hjärna och hjärta på djupet.

Producent för utställningen är Kummelholmen. 

Curators: Jan Watteus och Torbjörn Johansson. 

Stockholm konst bidrar till finansieringen av utställningen för att medverka i det viktiga arbetet med kulturell aktivering av ytterstaden.

Vernissage 9 november kl. 12–18!

Kummelholmen
Vårholmsbackarna 120
Vårberg

Öppettider:
torsdag–fredag kl. 15–18
lördag–söndag kl. 12­–18

Fler nyheter

Teatervagn i förskolan Glavsfjorden

Vårbergs jättar

Ny konst i Medborgarhuset
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer