Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Wallstreet Stockholm 2022, Collective Strings

Konstnär​Karoline H. Larsen, Stadsmuseets innergård
År2022
Teknik/MaterialInstallation, Performance
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.319695 long: 18.070904

I Collective Strings, en performance-installation som har vandrat över världen sedan 2005, uppmanade den danska konstnären Karoline H. Larsen till ett gemensamt konstskapande.

Alla var välkomna att vara med i den kollektiva framställningen av nya temporära konstverk i det offentliga rummet. Materialet var återvunna bomullstrådar. Alla som önskade att medverka fick kasta en garnboll i luften. Trådarna trasslades in i varandra och formade ett slumpartat, egensinnigt  mönster.

Ett nytt rum skapades därmed över Stadsmuseets innergård. När det interaktiva konstprojektet var avslutat och installationen togs ner skänktes allt garn bort för att kunna återanvändas i det hållbara samhällets anda.

Karoline H. Larsen är utbildad vid Det Kongelige Danske Kunst­ akademi i Köpenhamn. Hon skapar både tillfälliga och permanenta konstverk. Sedan 2003 har hon varit engagerad i olika former av konstnärligt skapande i det offentliga rummet. Karoline H. Larsen vänder sig till människor villiga att skapa. Hon kallar sin konstnärliga praktik för kreativa handlingar.

Syftet är att genom ett gemensamt konstskapande generera nya mötesplatser. Collective Strings har bland annat knutits i Rom, Köpenhamn, Beijing, Helsingfors, Kapstaden och New York.

Den 18 juni 2022 uppfördes dansverket Beröring. Sex dansare, Daphne Moerk-Jensen, Anna Busk, William Lundberg, Ella Ström, Linéa Alfredsson och Silja Inkamo, improviserade i interaktion med Collective Strings. De skapade rörelser utifrån platsens och verkets karaktär och följde de impulser som uppstod mellan dem och omgivningen.

​Karoline H. Larsen, Stadsmuseets innergård, 2022, Installation, Performance, Päivi Ernkvist