Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Sommarutställning 2022, Det inverterade monumentet

KonstnärUglycute
År2022
PlatsNorrmalm
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.3291155 long: 18.0678725

Uglycutes stora gestaltning på Gustav Adolfs torg vände ut och in på monumentets logik. Istället för en imposant staty som omges av en stor plats skapade de tillsammans med studenter från KTH en tom yta omgiven av en transparent trästruktur. Installationen aktiverades under juni månad med två olika händelser.

Den 3 juni delades ”God Grön Energy Bars” gjorda på sockertång ut inuti den stora gestaltningen på torget. Tången odlas klimatsmart i havet i en allt större omfattning. Aktionen utgjorde del i ett projekt mellan den brittiske konstnären Jeremy Deller och Moderna Museet där Stockholm konst medverkade. Fokus låg på kopplingen mellan konst, mat och klimat och utgjordes av tre delar: ”God Grön Energy Bar”, en näringsbar, ”God Grön”-affischer över hela staden samt en ”Framtidslunch” som serverades under en dag på flera Stockholmsskolor. Konstprojektet som helhet belyste matens betydelse för en hållbar framtid.

Med utgångspunkt i platsen Gustav Adolfs torg genomfördes också den 20/6 ett samtal om torg, platsbildning och konst med bla kulturdirektören Maria Jansén, kulturborgarrådet Jonas Naddebo, Uglycute med flera, modererat av arkitekten och journalisten Ola Andersson.

Uglycute är en konstnärsgrupp som utgörs av konstnären Jonas Nobel och arkitekten Fredrik Stenberg. De verkar i gränssnitten mellan konst, arkitektur och design och bygger sin verksamhet på interdisciplinära samarbeten, föreläsningar, workshoppar och utställningsverksamhet.

Sedan 1990-talet har konstnären Jeremy Deller, född 1966, iscensatt händelser på offentliga platser. Hans konst bygger på samarbeten och kollektiva handlingar. Deller har bland annat belönats med Turner-priset, som tilldelas konstnärer i Storbritannien och som är en utmärkelse med stor betydelse inom konstvärlden.

Uglycute, 2022, Norrmalm, Frida Cornell