Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Wallstreet Stockholm 2022, The Dogs

KonstnärEgill Sæbjörnsson
År2022
PlatsVårberg
KonstprojektledareTorbjörn Johansson
Koordinaterlat: 59.2759381 long: 17.8891155

Den isländske konstnären Egill Sæbjörnsson är känd för sin avancerade och samtidigt humorfyllda konst som han laddar med visuella effekter. Han blandar olika material och tekniker och överskrider traditionella genregränser. Sæbjörnssons installationer, ibland med inslag av performance, består ofta av skulpturala objekt och animerade projektioner, där ljud och bild förstärker varandra och förmedlar känsla av liv och rörelse.

Den nya, tillfälliga skulpturgruppen The Dogs i gips och frigolit föreställde i sina stiliserade former fyra hundar. Färgrika videoprojektioner direkt på skulpturerna skapade ett intryck av att djuren vore levande. Verket var placerat ovanför hissen till en loppmarknad på undervåningen i Vårberg Centrum.

Egill Sæbjörnsson, född 1973, har vid sidan av konst och musik studerat tibetansk sinneskontroll, clownteknik, animation och interaktiv programmering. Han är bland annat känd för sina fiktiva vänner Ugh och Boogar, de 36 meter långa människoätande troll som är förtjusta i kaffe och som blev berömda när de tog i besittning den isländska paviljongen på Venedigbiennalen 2017.

Egill Sæbjörnsson, 2022, Vårberg, Torbjörn Johansson