Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Hometown

Konstnärcoyote
År2022
PlatsSlussen, Södermalm
KonstprojektledareÅsa-Viktoria Wihlborg
Koordinaterlat: 59.323292 long: 18.076103

Konst och kultur har länge präglat Slussen och kommer också att känneteckna platsen framöver. Tillsammans med Stockholm konst har Projekt Slussen tagit fram ett koncept med konst i fokus för att levandegöra Södermalmstorg även under byggtiden.

Konceptet Konst vid Slussen ska bidra till att synliggöra olika former av konstnärliga uttryck som inspireras av platsens historia, nutid och framtid. Genom initiativet aktiveras en del av Södermalmstorg, där ombyggnaden riskerar att bidra till otrygghet och otrivsel. 

Konst vid Slussen startade i slutet av januari 2022 och kommer att pågå under tre år (2022–2024).

Först ut var HOMETOWN – en temporär gestaltning av konstnärskollektivet coyote. Ett samspel mellan skulptur och publika evenemang aktiverade Södermalmstorg som en kollektiv plattform, där olika röster och uttryck levandegjorde begreppet Hometown, hemstad. De skulpturala elementen bestod av en ljusskylt som parafraserar stadens äldsta reklamskylt, Stomatolskylten. En arkitekturmodell i Slussenrummet gestaltade platsens nuvarande form och utseende. En skulptur anspelade på den nu nedlagda gratistidningen Metros tidningsställ, som fram till 2019 var utplacerat vid busshållplatser och tunnelbaneuppgångar runtom i Stockholm. Skulpturen användes som distributionskanal för information om periodens evenemang: en filmvisning på Hilton Hotel, en performance utomhus på platsen och en grupputställning.

Konstsnärskollektivet coyote har funnits sedan 2017 och är baserat i Stockholm, Frankfurt och Köpenhamn. 

coyote, 2022, Slussen, Södermalm, Åsa-Viktoria Wihlborg